Kromě vynikající chuti, struktury a trvanlivosti má kváskový chléb mnoho zdravotních výhod. Na to upozorňuje několik odborníků na výživu.
Ať už si ho připravíte sami, nebo si ho koupíte v obchodě, výhody kváskového chleba jsou nepopiratelné.
„Tradiční kváskový chléb se vyrábí pouze z mouky, vody, soli a fermentovaného kvásku, který obsahuje přírodní bakterie a kvasinky,“ vysvětluje Stephanie Johnsonová, odborná asistentka klinické a preventivní výživy na univerzitě. „Mikrobiální složení každého kvásku je jedinečné a dodává chlebu jeho jedinečnou chuť.“
Kváskový chléb je však více než jen chutnou alternativou k jiným druhům chleba. „ Bakterie mléčného kvašení a divoké kvasinky vytvářejí během fermentace prebiotika, jako je inulin a rezistentní škrob, „ vysvětluje Evelyn Artecheová, odbornice na výživu z Univerzitního lékařského centra. ‚Inulin a rezistentní škrob jsou komplexní sacharidy, které podporují zdraví střev.‘ Kváskový chléb má tendenci vydržet déle a má lepší strukturu než mnoho jiných druhů chleba.
Je kváskový chléb prospěšný pro vaše zdraví?
Nejprve je důležité poznamenat, že zdravotní přínosy kváskového chleba vycházejí především z chemických analýz a analýz in vitro, nikoli ze studií na lidech. Proto stále nemáme úplnou představu o účincích kvásku na lidské zdraví.
Přesto může kvásek díky svému jedinečnému procesu fermentace přinášet mnoho zdravotních benefitů. Zejména inulin pomáhá zvyšovat počet prospěšných bakterií ve střevech, které mohou vytlačit škodlivé bakterie, což může posílit imunitu proti některým nemocem.
Kromě možného zlepšení zdraví střev je „kvásek spojován se zlepšením metabolismu, včetně snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi “. To by mohlo znamenat, že jeho konzumace by mohla vést k nižšímu glykemickému indexu a větší citlivosti na inzulin ve srovnání s jinými druhy chleba.
Tyto výhody mohou mít v průběhu času a v kombinaci s dalšími volbami zdravého životního stylu pozitivní vliv na kontrolu hmotnosti a snížení rizika chronických onemocnění, jako je cukrovka a kardiovaskulární choroby.
Proces fermentace také snižuje obsah lepku, takže výrobek je lépe stravitelný pro lidi s mírnou citlivostí na lepek, i když není vhodný pro lidi s celiakií.
Jak si vybrat zdravý kváskový chléb
Kváskový chléb dnes najdete téměř všude, ale ne všechny druhy chleba jsou stejně výživné. Například ačkoli se kváskový chléb obvykle vyrábí z rafinované mouky, může být vyroben i z celých zrn, což zlepšuje jeho výživové vlastnosti.
Přečtení etikety vám pomůže vybrat tu nejlepší variantu. „Při nákupu kváskového chleba hledejte varianty s minimem přísad “. „Pravý kvásek by měl obsahovat pouze mouku, kváskovou kulturu, vodu a sůl. V ideálním případě by se komerční kvásek měl omezit na tento jednoduchý seznam ingrediencí.“
Bohužel mnoho masově vyráběných druhů obsahuje přidané přísady, jako je ocet, droždí a pšeničný lepek. Johnson říká, že tyto přísady mohou ovlivnit jak chuť chleba, tak jeho potenciální zdravotní účinky.
- Pro zlepšení chuti kvásku lze přidat ocet. „Pravý kvásek však získává svou charakteristickou kyselou chuť přirozeně mikrobiálním kvašením.“
- Pro zlepšení textury a urychlení kynutí těsta lze použít droždí. „To však může znamenat, že těsto neprošlo úplným procesem kvašení, což znamená, že nemusí mít stejné přínosy pro zdraví střev jako tradičně kvašený kvásek,“ vysvětluje Johnson.
- Živý pšeničný lepek je běžnou přísadou používanou ke zpevnění struktury chleba. Tradiční kvašení kvásku přirozeně rozkládá lepek, což usnadňuje jeho trávení lidem s mírnou intolerancí. „Přídavek lepku však může tuto výhodu snížit, takže chléb je pro lidi s nesnášenlivostí lepku méně vhodný.“
Jak připravit zdravý kváskový chléb
Nejprve se ujistěte, že máte dostatek času na kvašení, k úplnému vykvašení je potřeba asi pět dní nebo i déle.
Dále se ujistěte, že je váš kvásek jasný a aktivní. váš kvásek by měl :
- před použitím zdvojnásobit svůj objem, což znamená aktivní kvašení.
- Má kyselý zápach, což značí zdravou bakteriální aktivitu.
- Obsahuje viditelné bublinky, které ukazují na aktivní kvašení.
- Nevykazuje žádné barevné změny ani neostré skvrny, které by naznačovaly zhoršení kvality.
Během kvašení by měl chléb výrazně nakynout a mít mírně nakyslou chuť charakteristickou pro přirozené kvašení. Kůrka by měla být křupavá, s lehkou, mírně žvýkací drobenkou.
Závěr
Kváskový chléb může být součástí zdravé stravy a podporovat zdraví střev a metabolismu. Najděte si však nebo upečte vlastní chléb s minimem surovin (pouze mouka, kvásek, voda a sůl).
Stejně jako u každého jiného chleba i u kváskového chleba kontrolujte velikost porcí, kombinujte ho se zdravými tuky a bílkovinami a pokud možno vybírejte celozrnné druhy, abyste maximalizovali výživovou hodnotu kváskového chleba.
0 komentářů