Upečení dokonale šťavnatých a křehkých kuřecích řízků pečených v troubě je pro mnohé kulinářským Everestem. Příliš často to končí tak, že je maso suché a špatně se žvýká, což zdravé kuchyni neprospívá. Já jsem však objevil jednoduché pravidlo, díky kterému jsou mé pečené kuřecí řízky vždy dokonalé. Klíčem k úspěchu je určit přesnou teplotu, při které se kuřecí řízek peče, aby si zachoval šťavnatost a křehkost.

Kuřecí řízky pečte při této teplotě. Bude šťavnaté a velmi křehké.

Příliš suché kuřecí řízky jsou neštěstím mnoha domácích kuchařů. Také jsem léta experimentoval s teplotami pečení, až jsem nakonec našel metodu, která pokaždé zaručí dokonalý výsledek. Pokud vás zajímá, při jaké teplotě péct kuřecí řízky, aby byly měkké, šťavnaté a syté – mám pro vás osvědčený recept.

Při jaké teplotě byste měli péct kuřecí řízky, aby se nevysušily?

Tajemství spočívá nejen v marinádě, ale především v teplotě a způsobu pečení. Dlouho jsem dělala stejnou chybu – maso jsem pekla příliš dlouho a při příliš vysoké teplotě, díky čemuž byly řízky vysušené jako hranolky. Dnes už vím, že nejlepších výsledků dosáhneme pečením při 180 °C po dobu 40-45 minut – nejlépe v alobalu nebo přikryté pokličkou, aby maso zůstalo vlhké.

Pro mě je pečicí sáček spolehlivým způsobem, jak připravit šťavnaté filety. Díky tomu se kuřecí prsa dusí ve vlastní šťávě, aniž by ztratila cenné chutě. Pokud pečete bez rukávu, nezapomeňte maso alespoň na prvních 30 minut pečení přikrýt alobalem.

Ingredience pro chutná kuřecí prsa pečená v troubě

Než se dostaneme k samotnému receptu, přinášíme seznam toho, co budete potřebovat. Toto je moje oblíbená kombinace koření – dodá masu hlubokou chuť a krásnou zlatavou barvu:

Kuřecí řízky pečte při této teplotě. Bude šťavnaté a velmi křehké.

  • 2 kuřecí prsní řízky,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička sladké papriky,
  • 1/3 lžičky tymiánu,
  • 1/3 lžičky mletého černého pepře,
  • 2 lžíce koření na kuře se zlatavou kůrčičkou,
  • špetka kari,
  • 1/3 lžičky sušeného libečku.

Příprava:

  1. Filetky důkladně opláchnu, odstraním všechny fólie a kosti a poté je osuším papírovou utěrkou. Každý filet podélně rozříznu na polovinu, aby se lépe marinoval.
  2. V misce smíchejte olivový olej a koření a důkladně promíchejte. Touto směsí pak maso potřu z obou stran. Filé dám do lednice alespoň na hodinu, ale nejlepší chuť bude, když ho marinujete přes noc.
  3. Marinované filé vložím do pečicího sáčku. Předehřeji troubu na 180 °C a maso peču asi 40-45 minut. Během této doby troubu neotvírám – nechám kouzlo odehrát uvnitř.
  4. Po upečení maso vyndám ze sáčku, nechám ho 5 minut odležet a pak ho nakrájím na plátky. Kuřecí řízek se hodí k pečené zelenině, rýži nebo jako příloha k salátu. Lze ho také přelít jemnou omáčkou.

Příprava tohoto pokrmu nevyžaduje žádné zvláštní kulinářské dovednosti. Je to ideální recept na rychlý oběd, večeři nebo jako základ zdravé svačiny do krabičky. A díky správné teplotě pečení si můžete být jisti, že kuřecí řízek bude vždy dokonalý.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *