Není nad dobrý domácí vývar a v ideálním světě bychom měli vždy po ruce kuřecí vývar, vývar z mořských plodů nebo zeleninový vývar jako základ pro jakýkoli recept. Realita je však zcela jiná, protože někdy nemáme na přípravu potřebný čas.
Proto jsou jedním z nejlepších pomocníků v kuchyni koncentrované bujónové kostky, velmi oblíbený a ekonomický zdroj. Je to opravdu dobrá volba?
1. Skromný a levný původ
Koncentrované bujónové kostky nejsou novým prostředkem; abychom pochopili jejich původ, musíme se vlastně vrátit až do konce 18. století, kdy byly vyvinuty pro vojenské účely k zásobování Napoleonových vojsk.
Později tuto techniku zdokonalil Julius Maggi. Nebylo obtížné prosadit ji na mezinárodním trhu, protože její praktičnost a nízká cena pomohly zemím, jako jsou USA, okopírovat její technologii.
2 – Z čeho se vyrábějí?
Přestože se jim říká koncentrované bujónové kostky, málokdy obsahují vývar; ve skutečnosti se obvykle jedná o směs zředěných produktů.
Ačkoli existuje několik způsobů, tradiční výroba spočívá ve smíchání dehydratovaných a suchých pevných složek s některými koncentrovanými tekutými extrakty a přísadami.
Mezi první složky obvykle patří sůl a zvýrazňovače chuti – přísady, které jsou naprosto bezpečné, ale zdaleka nepřipomínají domácí vývar.
3. Proč ho nezneužívat?
Zvýrazňovače chuti, sůl a cukr mění naše chuťové pohárky, čímž nás vybízejí k větší konzumaci a zvyšují naši toleranci k velmi slaným nebo sladkým jídlům. A co víc, i když si to zpočátku neuvědomujeme, postupně nás to odvádí od zdravějších, nezpracovaných potravin.
Samozřejmě, že někdy není špatné uchýlit se k těmto koncentrovaným tabletám, zejména pokud dodržujete zdravou a vyváženou stravu. Ve střednědobém horizontu může být problémem právě zneužívání tohoto zdroje.
4. Alternativy a doporučení
Odborníci doporučují při používání těchto kostek vybírat ty, které obsahují málo soli, hodně kuřecího masa, zeleniny, masa nebo ryb a žádný přidaný cukr.
Uvádějí také, že lepší variantou by bylo používat vývary prodávané v kartonech, které se více podobají tradičním vývarům.
0 komentářů