Nechte si poradit od tohoto odborníka na výživu, jak z našeho jídelníčku vyřadit cukr, jehož konzumaci si někdy ani neuvědomujeme.
Nyní už je každému jasné, jak důležité je snížit příjem cukru v našem každodenním životě, abychom se vyhnuli dlouhodobým zdravotním komplikacím, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby a metabolické poruchy. A přestože se snažíme jíst zdravěji, někdy nevíme, jak množství cukru ve stravě snížit.
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje snížit příjem volného cukru na méně než 10 % celkového denního příjmu kalorií a dále usilovat o jeho snížení na 5 % pro větší zdravotní přínos. To odpovídá přibližně 25 gramům (nebo 6 čajovým lžičkám) cukru denně u dospělého člověka, který denně zkonzumuje přibližně 2 000 kalorií.
Aby nám pomohl snížit příjem cukru, navrhuje odborník na výživu a doplňky stravy , sedm důležitých věcí, které je třeba zvážit.
Skryté zdroje cukru
Odborník nám radí, abychom kontrolovali etikety potravin a hledali pojmy jako „kukuřičný sirup“, „maltóza“ nebo „dextróza“. „Vybírejte si výrobky, ve kterých není přidaný cukr uveden mezi prvními složkami „ .
Snižte spotřebu sladkých nápojů
Sladké nápoje byste měli nahradit vodou, bylinkovými čaji nebo vodou s kousky ovoce. „Nejenže tím snížíte příjem cukru, ale také se vyhnete dehydrataci bez dalších kalorií.
Ovoce je lepší než džus
Pro udržení stabilnější hladiny glukózy doporučuje odborník na výživu vybírat ke svačině celé ovoce, protože obsahuje vlákninu a další živiny, které džusy neobsahují.
Vybírejte si přírodní ingredience
„Snažte se připravovat dezerty nebo jídla s přírodními sladidly, jako je ovoce, nebo používejte alternativy, jako je stévie nebo erytritol, které neovlivňují hladinu glukózy tolik jako rafinovaný cukr,“ radí odborník.
Více potravin bohatých na vlákninu
doporučuje, abyste do svého každodenního jídelníčku zařadili potraviny bohaté na vlákninu. „To vám nejen pomůže snížit příjem cukru, ale také si udržíte pocit sytosti po delší dobu.“
Kontrolujte příjem dezertů a sladkostí
Vybírejte si zdravější varianty nebo menší porce tradičních dezertů. „Můžete také volit alternativy, jako je hořká čokoláda (s minimálně 70 % obsahem kakaa), která obsahuje méně cukru a má antioxidační vlastnosti.
0 komentářů