Je nenáročná na žaludek a zklidňuje střeva. Místo syté polévky s uzenou slaninou stále častěji připravuji lehčí, ale neméně chutnou polévku ze savojského zelí. Tato zelná polévka je skutečnou úlevou pro trávicí systém a zároveň zdrojem mnoha cenných živin. Díky své jemné chuti je oblíbeným pokrmem i pro ty, kteří nemají rádi tradiční polévku z kysaného zelí. Stojí za to dát jí šanci a objevit její blahodárné účinky!

Lehká polévka ze savojského zelí je chutnou alternativou ke klasické verzi.

Nezatěžuje žaludek a zklidňuje střeva. Tuto polévku dělám místo polévky s uzeným bůčkem.

Místo tradiční kyselé polévky s kysaným zelím a pořádnou porcí uzeného masa byste měli vyzkoušet něco chuťově rafinovanějšího, ale neméně výživného. Polévka ze savojského zelí je ideální pro lidi dbající na zdraví při šetrné dietě: obsahuje méně tuku, ale přesto si zachovává všechny výhody výživné domácí polévky.

Savojské zelí je zelenina, která je často přehlížena, a to je škoda, protože obsahuje mnoho cenných živin. Je zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitní systém, vitaminů A a K, které podporují zdraví kůže a kostí, a kyseliny listové, tolik důležité pro tvorbu červených krvinek. Jeho struktura je jemnější než u kysaného zelí a chuť je jemnější, takže polévka nedráždí trávicí systém.

Recept na snadnou polévku z hlávkového zelí

Nezatěžuje žaludek a zklidňuje střeva. Tuto polévku dělám místo polévky s uzeným bůčkem.

K přípravě této polévky budete potřebovat:

  • ½ hlávkového zelí,
  • cca 300 g uzených vepřových kostí (v případě potřeby je možné nahradit zeleninovým vývarem),
  • 4 brambory,
  • 2 mrkve,
  • 1 kořen petržele,
  • ½ celeru,
  • 1 cibule,
  • 2 bobkové listy,
  • 4-5 zrnek nového koření,
  • ½ lžičky mletého kmínu,
  • ½ lžičky bylinkového pepře,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • hrst čerstvého kopru,
  • sůl a pepř podle chuti.

Jak tuto snadnou zelnou polévku připravit?

  1. Uzené kosti vložím do velkého hrnce, přidám oregano pepř a bobkový list. Vše zaliji studenou vodou – asi dvěma litry – přikryji pokličkou a přivedu k varu. Pak ztlumím oheň a vařím alespoň dvě hodiny, aby vývar získal intenzivní chuť.
  2. Mezitím oloupu a nakrájím brambory na kostičky. Mrkev, petržel a celer nastrouhám na hrubém struhadle. Cibuli nakrájím nadrobno a savojské zelí nasekám.
  3. Po dvou hodinách varu vývaru přidám brambory. Vařím je asi 10 minut.
  4. Do hrnce přidám cibuli, mrkev, petržel, petrželku, celer a savojské zelí. Polévku ochutím kmínem a bylinkovým pepřem. Vše vařím pod pokličkou ještě asi 20 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Přidám citronovou šťávu, podle chuti osolím a opepřím. Na závěr přidám nasekaný kopr.
  6. Polévku důkladně promíchám, sundám z plotny a ihned podávám – nejlépe chutná čerstvá, když je zelenina ještě pevná a chutě jsou plně vnímatelné.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *