Je nenáročná na žaludek a zklidňuje střeva. Místo syté polévky s uzenou slaninou stále častěji připravuji lehčí, ale neméně chutnou polévku ze savojského zelí. Tato zelná polévka je skutečnou úlevou pro trávicí systém a zároveň zdrojem mnoha cenných živin. Díky své jemné chuti je oblíbeným pokrmem i pro ty, kteří nemají rádi tradiční polévku z kysaného zelí. Stojí za to dát jí šanci a objevit její blahodárné účinky!
Lehká polévka ze savojského zelí je chutnou alternativou ke klasické verzi.
Místo tradiční kyselé polévky s kysaným zelím a pořádnou porcí uzeného masa byste měli vyzkoušet něco chuťově rafinovanějšího, ale neméně výživného. Polévka ze savojského zelí je ideální pro lidi dbající na zdraví při šetrné dietě: obsahuje méně tuku, ale přesto si zachovává všechny výhody výživné domácí polévky.
Savojské zelí je zelenina, která je často přehlížena, a to je škoda, protože obsahuje mnoho cenných živin. Je zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitní systém, vitaminů A a K, které podporují zdraví kůže a kostí, a kyseliny listové, tolik důležité pro tvorbu červených krvinek. Jeho struktura je jemnější než u kysaného zelí a chuť je jemnější, takže polévka nedráždí trávicí systém.
Recept na snadnou polévku z hlávkového zelí
K přípravě této polévky budete potřebovat:
- ½ hlávkového zelí,
- cca 300 g uzených vepřových kostí (v případě potřeby je možné nahradit zeleninovým vývarem),
- 4 brambory,
- 2 mrkve,
- 1 kořen petržele,
- ½ celeru,
- 1 cibule,
- 2 bobkové listy,
- 4-5 zrnek nového koření,
- ½ lžičky mletého kmínu,
- ½ lžičky bylinkového pepře,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- hrst čerstvého kopru,
- sůl a pepř podle chuti.
Jak tuto snadnou zelnou polévku připravit?
- Uzené kosti vložím do velkého hrnce, přidám oregano pepř a bobkový list. Vše zaliji studenou vodou – asi dvěma litry – přikryji pokličkou a přivedu k varu. Pak ztlumím oheň a vařím alespoň dvě hodiny, aby vývar získal intenzivní chuť.
- Mezitím oloupu a nakrájím brambory na kostičky. Mrkev, petržel a celer nastrouhám na hrubém struhadle. Cibuli nakrájím nadrobno a savojské zelí nasekám.
- Po dvou hodinách varu vývaru přidám brambory. Vařím je asi 10 minut.
- Do hrnce přidám cibuli, mrkev, petržel, petrželku, celer a savojské zelí. Polévku ochutím kmínem a bylinkovým pepřem. Vše vařím pod pokličkou ještě asi 20 minut, dokud není zelenina měkká.
- Přidám citronovou šťávu, podle chuti osolím a opepřím. Na závěr přidám nasekaný kopr.
- Polévku důkladně promíchám, sundám z plotny a ihned podávám – nejlépe chutná čerstvá, když je zelenina ještě pevná a chutě jsou plně vnímatelné.
0 komentářů