Tento dezert je snem každého milovníka čokolády a krémových sladkostí. Kombinace čokoládového základu, vzdušné sýrové směsi a sametové náplně způsobí, že první sousto se vám na dlouho vryje do paměti. Je rafinovaný, vydatný a mimořádně snadný na přípravu. Je ideální volbou na večírek, oslavu nebo jako jedinečná domácí „sladkost“ ke kávě.

Čokoládový pěnový dort

Je to můj oblíbený dezert. První sousto si podmaní vaše srdce i chuťové pohárky.

Některé dezerty – stačí je vidět, abyste věděli, že se nezastavíte u jednoho sousta. Přesně to se stane s tímto dortem – vrstveným, čokoládovým, krémovým a plným kontrastů, které se dokonale doplňují. Vypadá, jako by právě dorazil z cukrárny, a jeho příprava nevyžaduje žádné pečení ani složité ingredience. Je to dort, který potěší od prvního sousta a zůstane s vámi dlouho.

Tento dezert je víc než jen dort – je to oslava smyslů. Krémový, bohatě čokoládový, s nádechem tvarohu a jemnou náplní – nevyžaduje žádné pečení a konečný výsledek vypadá, jako by právě přišel z cukrárny. Pokud hledáte něco, co ohromí vaše hosty a co vám udělá opravdovou radost.

Složení (na dortovou formu o průměru 22 cm):

Bottom:

  • Sušenky: 200 g čokoládových sušenek (např. Oreo bez náplně),
  • 80 g másla.

Čokoládová vrstva: 

  • Sušenky: 200 g hořké čokolády,
  • 100 ml 30% smetany,
  • 250 g smetanového sýra.

Tvarohová vrstva:

  • Smetanový krém: 500 g tvarohu (rozdrobeného),
  • 200 ml smetany 36%,
  • 3 lžíce moučkového cukru,
  • 2 lžičky želatiny.

Poleva:

  • Mléčná čokoláda: 100 g mléčné čokolády,
  • 100 ml smetany 30 %,
  • kokosové hobliny (na ozdobu).
  • Je to můj oblíbený dezert. První sousto si podmaní vaše srdce i chuťové pohárky.

Příprava: 

  1. Sušenky rozdrtím na prášek, smíchám s rozpuštěným máslem, vyložím jimi dno dortové formy a lehce přitlačím. Dejte na 20 minut do chladničky.
  2. Rozpustím hořkou čokoládu a smetanu, smíchám ji se sýrem, naliji na základ a vychladím.
  3. V samostatné míse smíchám tvaroh se smetanou a cukrem. Želatinu rozpustím ve 2 lžících horké vody a přidám ji do směsi. Naliji ji na čokoládovou vrstvu a dám na několik hodin do lednice.
  4. Nakonec rozpustím mléčnou čokoládu a smetanu a nanesu ji jako polevu. Posypu kokosovými hoblinami.

Variace na téma čokoládový dort

Pokud rádi experimentujete, tento dezert vám dává spoustu příležitostí k experimentování. Čokoládovou vrstvu můžete nahradit bílým krémem s bílou čokoládou a vanilkou a do tvarohové směsi můžete přidat čerstvé ovoce, například maliny, borůvky nebo třešně. Piškotový základ je také vynikající s ořechy nebo kakaem a polevu můžete nahradit domácí ovocnou pěnou nebo slaným karamelem. Výsledek? Nová verze stejného dortu – pokaždé jedinečná.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *