Křenová polévka, i když je méně oblíbená, má v kuchyni své stálé místo. Díky své jedinečné chuti a jednoduchým ingrediencím je ideální volbou pro každou příležitost. Podívejte se, jak připravit křenovou polévku na Velikonoce.
Křenová polévka je pokrm, který se na polském stole objevuje již po staletí, zejména o Velikonocích. Připravovala se na základě masového vývaru s přídavkem čerstvě nastrouhaného křenu. V mnoha domácnostech byla tato polévka symbolem slavnostního jídla a její příprava byla rituálem předávaným z generace na generaci.
Ingredience na křenovou polévku
Příprava křenové polévky nevyžaduje složité ingredience.
- 3 litry masového vývaru (nejlépe ze žeber)
- 6 bílých klobás
- 4 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (nebo ze sklenice)
- 2 cibule
- 100 g másla
- 4 stroužky česneku
- 8 brambor
- 200 ml smetany
- Majoránka, sůl a pepř podle chuti
- Vejce jako příloha
Jak uvařit polévku z křenu?
Křenovou polévku připravíte tak, že ve velkém hrnci rozpustíte máslo a osmahnete na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek a zalijte masovým vývarem. Jakmile se vše vaří, přidejte na kostičky nakrájené brambory a bílé párky. Polévku ochuťte majoránkou, solí a pepřem a poté vařte, dokud brambory nezměknou. Na závěr přidejte čerstvě nastrouhaný křen a polévku zahustěte smetanou.
S čím křenovou polévku podávat?
Křenová polévka chutná nejlépe, když se podává s přísadami, které zvýrazní její zvláštní chuť. Tradičně se podává s vejcem uvařeným natvrdo, které polévce dodá kultivovanost a obohatí její texturu. Skvělým doplňkem jsou také plátky křupavého chleba, které lze namáčet do aromatického vývaru. V některých oblastech se křenová polévka podává s čerstvými bylinkami, jako je zelená cibulka nebo petržel, které pokrmu dodávají svěžest a barvu.
0 komentářů