- Černý rybíz je produkt podobný borůvkám, ale má ještě kyselejší chuť.
Černý rybíz je bobule velmi podobná borůvkám, i když má tmavší, lesklejší barvu a trochu kyselejší chuť. Pochází z východní a střední Evropy a je to keř, který obvykle nedorůstá výšky větší než 1,5 metru. Kromě přímé konzumace se z něj vyrábí také šťáva nebo alkoholický nápoj, který je ceněný zejména ve Francii.
Tato rostlina je tradičně využívána jako léčivá rostlina díky mnoha vlastnostem, a to jak plodů, tak i dalších částí, jako jsou listy, kůra nebo kořeny. Tato rostlina je bohatá na minerální látky, zejména draslík, a také na vitaminy C a E, které pomáhají regulovat krevní tlak. Obsahuje také polyfenoly ze skupiny flavonoidů, které jí dodávají charakteristickou fialovou barvu.
Jednou z jedinečných vlastností tohoto ovoce je, že v jedné porci obsahuje čtyřikrát více vitaminu C než pomeranče nebo kiwi a dvakrát více než borůvky. Tento vitamin je nezbytný pro správné fungování organismu, zejména pro metabolismus bílkovin a tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro péči o pleť a prevenci stárnutí.
Pomáhá kostem a nervovému systému
Kromě vitaminu C je díky obsahu antioxidantů velmi užitečný pro posílení imunitního systému, zmírnění příznaků chřipky a nachlazení a jako antidepresivum. Dobrým způsobem konzumace je jejich zmrazení, protože tak je lze uchovat déle, například přidáním do smoothie nebo jogurtu.
Na druhou stranu je černý rybíz zdrojem vápníku a v našem těle hraje zásadní roli, je známý svou schopností tvořit a posilovat kosti a je také velmi důležitý pro správnou funkci nervové soustavy.
Toto ovoce obsahuje 7 % vlákniny, což z něj činí jeden z nejlepších produktů pro regulaci střevního tranzitu, zatímco jeho obsah kalorií je opravdu nízký. To z něj dělá ideální ovoce na podporu hubnutí.
0 komentářů