Povíme vám o třech zdravotních výhodách konzervovaných sardinek, které jsou jasně vědecky prokázané a které vás povzbudí k jejich častějšímu zařazování do jídelníčku.
Vzhledem k potížím způsobeným inflací noví spotřebitelé (znovu)objevují sardinky a jejich zdravotní přínosy, a to nejen pro peněženku, ale i pro své zdraví.
Velmi přijatelná cena plechovky sardinek a snadné skladování z nich činí praktickou potravinu pro domácí kuchyni. Snadno se používají a jsou zdrojem kvalitních bílkovin. doporučujeme konzumovat tzv. tučné ryby pravidelněji , alespoň jednou týdně.
Přínosy prokázané vědou
Sardinky skutečně patří mezi tučné ryby, které zajímají vědce i odborníky na výživu. Tyto druhy jsou dobře známé pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin typu omega-3. Ty jsou nezbytné pro správné fungování našeho mozku, ale zasahují i do dalších mechanismů .
Snědením plechovky sardinek lze (do značné míry) pokrýt doporučenou denní dávku omega-3. I když jsou vařené v oleji, nevyhazujte je v domnění, že tím snížíte množství kalorií. Stačí je recyklovat. V plechovce sardinek nic nepřijde nazmar!
Olej lze použít i v jiných receptech (například k přípravě aromatické zálivky). Díky tomu si můžete vychutnat všechny výhody obsažené v malé krabičce. Kosti jsou také plně poživatelné a jsou důležitým zdrojem vápníku .
Udržitelná volba
Věda identifikovala několik živin obsa žených v sardinkách, které jsou prospěšné i pro naše kosti. Vápník v kostech, stejně jako vitamin D a fosfor, které se v této rybě nacházejí, jsou cenné pro naše zdraví .
Proto je obzvláště zajímavé využít těchto výhod, když je v zimních měsících málo slunce. Konzervované sardinky umožňují rychlou přípravu široké škály teplých i studených pokrmů. Zdravá a vyvážená strava bez velkých výdajů se se sardinkami stává až příliš snadnou.
V porovnání s jinými druhy tučných ryb lze sardinky vybírat šetrněji k životnímu prostředí. Proto se můžeme rozhodnout pro místní produkci prostřednictvím odpovědnějšího rybolovu. Kromě toho také pomáhá snižovat expozici některým chemickým znečišťujícím látkám, které se mohou v rybím tuku hromadit .
0 komentářů