Domácí chléb je lepší volba než chléb koupený v obchodě. A i když ne každý má čas péct si ho sám každý den, během svátků se vyplatí najít si pro něj místo. Tento chléb ze špaldových semínek je čistě zdraví prospěšný. Má vysoký obsah vlákniny, nízký glykemický index, ale především skvěle chutná. A recept není vůbec složitý.

Nejlepší recept na domácí chléb. Ideální na velikonoční stůl.

Nadcházející velikonoční svátky jsou nejen časem rozjímání a rodinných setkání, ale také příležitostí vyzkoušet některá klasická jídla. Kyselá žitná polévka, vajíčka a mazance jsou pravidelnou součástí svátečního menu. Letos byste se však měli rozhodnout pro něco neobvyklého, zdravého a domácího – domácí špaldový chléb se zrním.

Recept na domácí špaldový chléb s obilím

Z výše uvedených surovin připravíte jeden bochník o hmotnosti asi 1 kg. Vše je podrobně popsáno krok za krokem, takže ani ti, kteří s pečením chleba teprve začínají, nebudou mít žádné problémy. Pro usnadnění se vyplatí přečíst si celý recept ještě předtím, než se do pečení pustíte, aby vás nic nepřekvapilo.

Ingredience: 

  • 500 g špaldové mouky typu 700 nebo 1100
  • 25 g čerstvého droždí nebo 7 g instantního droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 350 ml teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3-4 lžíce směsi semínek: lněných, slunečnicových, dýňových, sezamových.
  • navíc: hrst semínek na posypání na povrchu

Způsob přípravy:

Nejlepší recept na domácí chléb. Ideální na velikonoční stůl.

  1. V míse smícháme droždí s medem, 3 lžícemi teplé vody a 1 lžící mouky. Necháme 10-15 minut kynout, dokud směs nezačne pěnit.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, semínka a olivový olej. Přidejte kvásek (nebo instantní droždí) a postupně přilévejte vodu a míchejte dřevěnou lžící, dokud se těsto nezačne lepit.
  3. Těsto hněťte ručně nebo mixérem vybaveným hákovým nástavcem 8-10 minut, dokud nebude směs pružná a hladká. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu více mouky, ale ne příliš mnoho.
  4. Těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě 1-1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Když těsto vykyne, opatrně z něj vytvarujte bochník a vložte ho do pečicím papírem vyložené mísy. Povrch posypeme semínky a necháme ještě 20-30 minut kynout.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C (shora dolů) 45-50 minut. Do trouby postavte nádobu s vodou – díky páře bude kůrka křupavá.
  7. Po upečení vyjměte chléb z formy a nechte ho vychladnout na mřížce.

Špaldový chléb potěší nejen svou chutí, ale má také vysokou výživovou hodnotu: je zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Měkké jádro s jemnou oříškovou chutí v kombinaci s křupavou kůrkou činí tento chléb jedinečným. Jeho charakteristická vůně, která se během pečení line kuchyní, navíc vytváří příjemnou domácí atmosféru.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *