Zdá se, že Češi nemají datle příliš v oblibě, a to je chyba. Tyto exotické plody, pěstované již od pravěku, jsou skutečnou pokladnicí složek důležitých pro naše zdraví. K dostání jsou jak sušené, tak čerstvé. Podívejte se, jaký vliv mají datle na naše střeva, protože seznam jejich zdraví prospěšných účinků je dlouhý.
Vzhledem ke kalorickému obsahu datlí byste se jimi neměli přejídat. ve 100 g těchto plodů je 280 kcal, což je na ovoce velmi kalorické. Jsou také velmi sladké, takže jsou považovány za zdravou náhradu cukru v pečivu a jiných dezertech. Je však dobré vědět, že datle jsou také zdrojem mnoha důležitých živin
Co se v datlích skrývá?
Datle nám mimo jiné dodávají: draslík, hořčík a železo. Jedná se o minerální látky, které se starají o naše srdce, oběhový a nervový systém. Jsou také zdrojem vlákniny, která je důležitá pro regulaci trávicího systému, a vitaminu C, který podporuje imunitu a zpomaluje proces stárnutí.
Měli byste však vědět, že čerstvé datle mají více vody a vitaminu C, ale méně kalorií. Jsou také chuťově jemnější a lépe stravitelné, takže se doporučují lidem s citlivým trávicím systémem a těm, kteří dbají na štíhlou postavu.
Sušené datle naopak obsahují mnohem více vlákniny, která dodává dlouhotrvající pocit sytosti a je skvělá pro regulaci metabolismu. Kromě toho vláknina reguluje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje toleranci glukózy. Sušené datle jsou navíc zdrojem energie, takže se vyplatí konzumovat je před intenzivním tréninkem nebo po něm.
Jak datle jíst?
Datle mohou být sladkou svačinkou samy o sobě, ale lze je také přidávat do různých dezertů a pokrmů. Čerstvé datle jsou skvělým doplňkem salátů, koktejlů a studených pokrmů. Zajímavou svačinkou je čerstvé ovoce plněné ořechy nebo sýrem.
Naopak sušené datle lze s úspěchem použít k přípravě různých druhů sladkého pečiva, tyčinek a dezertů. Lze je také rozmixovat do hmoty a použít jako základ pro dezerty. Je třeba dodat, že sušené datle se velmi dobře kombinují s čokoládou, ořechy a kořením.
Pokud vám struktura nebo chuť datlí nevyhovuje, můžete z nich připravit kompot.
0 komentářů