Pokud chcete do své zahrady přidat další zdravý a chutný keř, angrešt je skvělou volbou!
Jeho plody jsou nejen chutné, ale také neuvěřitelně zdravé, plné vitamínů a minerálů. Jako každá jiná rostlina však i angrešt vyžaduje pozornost a trochu péče.
První věc, na kterou je třeba při výsadbě pamatovat, je světlo. Angrešt miluje slunná místa. Pokud jej zasadíte do stínu, můžete nejen snížit úrodu, ale také získat kyselé plody, které nebudou poskytovat takové potěšení. Nejlepší je vysadit keř na otevřených a dobře osvětlených místech.
Nyní k okamžiku výsadby. Aby angrešt dobře zakořenil, je nejlepší vysadit ho na jaře před rozkvětem pupenů nebo na podzim. Vykopejte jámu hlubokou asi 50 cm a mezi keři ponechte vzdálenost alespoň 1 metr, u velkých odrůd i více. Na dno jámy můžete dát trochu humusu, popela nebo superfosfátu, abyste stimulovali růst.
Nezapomeňte na kořenový krček – měl by být mírně nad úrovní terénu, asi 5 cm. Tak se bude rostlina správně a aktivně vyvíjet. Po výsadbě je třeba půdu kolem sazenice zhutnit, zalít (asi 5 litrů vody pro mladý keř) a posypat rašelinou nebo humusem.
Péče o angrešt není náročná, ale klíčem k úspěchu je pravidelnost. Kypření půdy a odstraňování plevele v okolí keře napomůže rozvoji rostliny. Důležité je také keř pravidelně přihnojovat živnými směsmi, zejména po odkvětu a sklizni.
Pokud chcete, aby váš angrešt vypadal krásně a dával dobrou úrodu, nezapomínejte na prořezávání. V prvních dvou letech je nejlepší tvarovat korunu a od čtvrtého roku keř prořezávat, aby se zlepšil jeho vzhled a zvýšila úroda.
Životnost vašeho angreštu může trvat 15-25 let, ale nezapomeňte, že pro zachování dobré úrody je lepší obnovit keře brzy, než začnou stárnout.
Pokud jde o ovoce, angrešt potěší různými barvami, od zelené až po fialovou. V závislosti na odrůdě může sklizeň začít v červenci a pokračovat až do srpna. Ale pozor: pichlavé větve mohou při sběru bobulí „zahýbat“. Pro milovníky pohodlí existují bezdomovecké odrůdy.
Pokud sbíráte angrešt, pak je nejlepší to udělat ráno, kdy už rosa uschla, ale ještě nepřišlo teplo. Je také možné sbírat plody večer, ale neodkládejte je na delší dobu – nejlepší je plody okamžitě spotřebovat nebo je poslat do mrazáku.
Tyto malé bobule jsou nejen chutné, ale také neuvěřitelně užitečné. Obsahují vitaminy A, C, E, B a mnoho minerálních látek – draslík, vápník, hořčík, železo a mangan. Jen nezapomeňte: maximální denní dávka je 200 gramů.
Věděli jste, že angrešt pomáhá podporovat nervový systém? Obsažené vitaminy skupiny B a hořčík pomáhají zlepšovat paměť a koncentraci. Předpokládá se také, že pravidelná konzumace angreštu pomáhá vylučovat toxiny z těla, snižuje krevní tlak a podporuje reprodukční funkce.
Pěstování angreštu není tak obtížné, pokud se budete řídit těmito jednoduchými radami. Tento keř se svými zdravými plody bude skutečným přínosem pro vaši zahradu.
0 komentářů