Pokud bude jeho rozšíření pokračovat, mohl by tento nový banán změnit náš vztah k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě.

Jen málo potravin je celosvětově tak oblíbených a konzumovaných jako banány. Jeho přirozená sladkost, jemná struktura a praktičnost z něj dělají nespornou hvězdu snídaní, svačin a smoothies. Bezchybný vzhled, který vídáme v supermarketech, však skrývá realitu, kterou spotřebitelé dobře znají: banány během několika dní ztrácejí svůj jasně žlutý odstín a pokrývají se hnědými skvrnami, které sice nemění jejich nutriční vlastnosti, ale ovlivňují jejich vzhled, chuť a poptávku.

Ani v lednici, ani při pokojové teplotě: podle vědců je to nejlepší způsob, jak udržet banány žluté.

 

Tato proměna, která je výsledkem přirozeného oxidačního procesu, již léta trápí jak ty, kteří je konzumují, tak ty, kteří je vyrábějí a distribuují. Nyní však britská společnost možná našla konečné řešení. Je to zemědělská biotechnologická společnost Tropic, která vyvinula geneticky modifikovaný banán, který si dokáže déle udržet žlutou barvu.

Tento průlomový objev je založen na inovativní technologii editace genů známé jako GEiGS (Gene Editing Induced Gene Silencing), která nevnáší vnější geny, jako je tomu u tradičních GMO, ale deaktivuje geny zodpovědné za produkci enzymu polyfenoloxidázy (PPO), který hraje klíčovou roli v procesu oxidace ovoce. Snížením aktivity tohoto enzymu se tedy výrazně zpomaluje proces zrání a tmavnutí banánů.

Tato transformace je založena na přístupu, který upřednostňuje udržitelnost a účinnost. Každý rok se vyhodí tuny dokonale jedlých banánů, protože ztratily svou vnější přitažlivost. Díky této nové odrůdě bude možné výrazně omezit plýtvání potravinami a zároveň optimalizovat přepravu z producentských zemí (většinou tropických) na trhy v Evropě nebo Severní Americe.

Kromě odolnosti vůči tmavnutí se tento geneticky upravený banán může pochlubit také delší trvanlivostí, takže je ideální pro dlouhé transporty, aniž by předčasně dozrál nebo se zkazil dříve, než se dostane ke spotřebiteli. Tato kvalita nejenže zlepšuje logistiku v tomto odvětví, ale je také úlevou pro maloobchodníky, kteří se dosud museli potýkat s extrémně nízkými maržemi z prodeje kvůli trvanlivosti výrobků.Ani v lednici, ani při pokojové teplotě: podle vědců je to nejlepší způsob, jak udržet banány žluté.

Vznik tohoto „antioxidačního“ banánu se neobešel bez kontroverzí. Jako u každé biotechnologické inovace se objevují pochybnosti a odpor některých skupin obyvatelstva, které spojují všechny genetické modifikace se zdravotními nebo environmentálními riziky. Odborníci však trvají na tom, že při této metodě nejde o vnášení cizí DNA, ale o rekonfiguraci vlastních genů plodu, takže jde o bezpečnou a kontrolovanou alternativu. Geneticky upravené banány již začaly podnikat první kroky v zemích, jako jsou USA a Kanada, kde bylo jejich schválení označeno za slibný krok vpřed v boji proti plýtvání potravinami. V Evropě se jeho regulace stále ještě posuzuje, ale zájem o něj roste jak mezi spotřebiteli, tak v zemědělském sektoru.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *