Sýr je nedílnou součástí kulinářské identity. Je dokonce zapsán v UNESCO jako nehmotné dědictví lidstva. Domácí produkce se vyznačuje bohatou rozmanitostí, kterou nám závidí nejeden gurmán. Zachováním určitých tradic se uchovávají jedinečné chutě a know-how.

Kromě sýrů je většina výrobků součástí dědictví každého regionu. Jejich historie vypráví příběh rolníků, půdy a někdy nečekaných omezení. Prvky, které nám dnes připadají běžné, mají velmi přesné vysvětlení .

Ano, existuje konkrétní vysvětlení, proč jíst sýr na konci jídla, a to je vše.

Přestože se některé slavné sýry dnes vyrábějí průmyslově, návštěva místních trhů vám umožní objevit poklady vytvořené s láskou malými výrobci. Pro mnoho lidí zůstává krásný sýrový talíř skutečnou lahůdkou, která může nahradit celé jídlo!

Pravidla pro sýry

Konzumace sýrů se stejně jako mnoho dalších prvků gastronomie řídí poměrně jasnými pravidly. Musíme si ovšem dávat pozor, abychom neupadli do dogmatismu, který v kulinářství značně omezuje obzory (a potěšení) . Úcta k produktu je však nezbytná.

Je třeba dbát na to, aby se systematicky neodstraňovala kůra. U některých sýrů se to rovná ztrátě části jejich identity. Způsob krájení sýra je důležitý jak pro chuťový vjem, tak z hlediska etikety stolování.

Můžeme také zpochybnit systematické používání sýra na konci jídla. Je to skutečně zvyk, který nevzniká jen tak z ničeho.

Velmi specifická objednávka

V té době vyráběli sýry pro vlastní spotřebu rolníci a mniši. Když byli konečně pozváni na hostinu , dával se na konec jídla , po vznešenějších a prestižnějších pokrmech .

Ano, existuje konkrétní vysvětlení, proč jíst sýr na konci jídla, a to je vše.

Teprve od devatenáctého století se sýru věnuje větší pozornost. Skutečným symbolem gastronomie se stal až na počátku 20. století. Zvyk podávat jej na závěr jídla se však udržel.

Lze to vysvětlit i blahodárnými vlastnostmi sýra. Přítomnost četných probiotik, prospěšných pro naši mikrobiotu, podporuje pohodlnější trávení. Kromě toho sýr obsahuje tyrosin (v některých případech více, v jiných méně).

Ten je prekurzorem dopaminu, který může přispívat k pocitu zvýšeného potěšení na konci jídla. Nic nám však nebrání provést změny v kódech. Sýr je skvělým doplňkem každého jídla, od předkrmu až po dezert. Klíčem k úspěchu je vychutnat si ho!

Kategorie: Recepty a nápoje

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *