Divoký česnek je oblíbeným pikantním kořením jara. Při správném přístupu si ho můžete vychutnávat po celý rok. Poradíme vám, jak ho uchovat.

Divoký česnek je nejen oblíbenou jarní bylinou, ale také chutnou přísadou do mnoha pokrmů. Jak ale můžete divoký česnek skladovat po skončení sezóny? Ukážeme vám, jak divoký česnek uchovat různými způsoby, abyste si jeho čerstvou chuť mohli vychutnávat po celý rok.

Divoký česnek pro chladné období: jak udržet tuto jarní zeleninu jedlou po celý rok.

Zmrazování divokého česneku je jednoduché a praktické.

Pokud chcete divoký česnek po sklizni uchovat, můžete ho snadno zmrazit. Nejprve divoký česnek omyjte, odstraňte stonky a listy nakrájejte nadrobno. Malé kousky divokého česneku lze také zmrazit ve formách na led, které se zalijí trochou olivového oleje nebo vody. Praktické kostky tak lze v případě potřeby snadno vyjmout a použít do budoucích pokrmů. Receptem, který lze z divokého česneku připravit kdykoli, jsou knedlíky z divokého česneku.

Sušení divokého česneku je cestou k celoročnímu využití.

Sušení je dalším způsobem uchování divokého česneku na delší dobu. Pro uchování zeleně se divoký česnek suší v sušičce. Listy se nechají v sušičce při nízké teplotě (kolem 40 °C s ofukováním) asi dvě hodiny. Usušený divoký česnek lze poté rozlámat na malé kousky a uložit do vzduchotěsné nádoby chráněné před světlem. Díky tomu budete mít divoký česnek po ruce po celý rok a můžete si snadno připravit například vlastní divoký česnekovýkrém na chleba nebo divoké česnekové pesto .

Nakládání divokého česneku – rozmanité chutě ve sklenici

Dalším způsobem, jak uchovat divoký česnek, je naložit ho do oleje. Omyté a osušené listy se vloží do sterilní sklenice a zalijí se kvalitním olejem. Aromatický olej lze skladovat po dobu několika měsíců a dodá šmrnc nejen domácímu aioli, ale i dalším pokrmům. Divoký česnek je také skvělým doplňkem chřestového salátu s krevetami – ideální pro teplé jarní dny.

Divoký česnek pro chladné období: jak udržet tuto jarní zeleninu jedlou po celý rok.

Divoký česnek je jarní bylina pro všechna roční období

Pomocí těchto metod si můžete vychutnat divoký česnek i mimo jeho krátkou sezónu. Mražený, sušený nebo nakládaný divoký česnek zůstává lahodným kuchyňským klenotem, i když je jaro dávno pryč. Pěstování divokého česneku na vlastní zahradě je snadné, pokud víte, jak na to. Divoký česnek je také vynikající ve slaninovém koláči.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *