Celková kvalita půdy je dána dostupností živin a optimální fyzikální strukturou. Při intenzivním hospodaření se oba tyto faktory postupně zhoršují. Proto je nutné každoročně aplikovat různé druhy hnojiv a půdních zlepšujících látek.

Mezi nejoblíbenější hnojiva, která udržují úrodnost a zlepšují téměř všechny parametry půdy, patří hnůj a humus. Obsahují mnoho živin, biologicky aktivních látek, kypří a zvyšují vlhkostní kapacitu půdy.

Hnůj nebo humus: co je lepší pro úrodnou půdu

Hnůj: druhy, složení, výhody a nevýhody

Od pradávna lidé používali hnůj ke zvýšení úrodnosti půdy.

V zemědělství se používají různé druhy hnoje:

  • koně;
  • skot;
  • kozy a ovce;
  • vepřové maso;
  • králíků.

Přestože se všechna hospodářská zvířata živí rostlinnou potravou, hodnota jejich „produktů“ pro rostliny není stejná. Za nejlepší z hlediska obsahu živin je považován králičí, koňský, ovčí a kozí hnůj. Je sušší, hustší a bohatý na organické sloučeniny.

Kravský hnůj má o něco nižší výživnou hodnotu a hmotnost sušiny. Na druhou stranu je však lépe dostupný. Chlévský hnůj se v čisté formě používá zřídka, obvykle až po smíchání s dalšími organickými látkami a dlouhodobém kompostování.

Všechny druhy hnoje obsahují dusík, fosfor, draslík, vápník a řadu stopových prvků (bór, měď, molybden, mangan, zinek). Jejich množství závisí na mnoha faktorech – druhu zvířat, počasí a složení krmiva. Za nejvyváženější složení se považuje ovčí, kozí a koňský hnůj. Králičí hnůj je na prvky nejbohatší, ale vzhledem k jeho vysoké chemické agresivitě se do půdy v čerstvé formě vnáší jen zřídka.

Hlavní výhody hnoje pro zeleninovou zahradu:

  • vysoká výživná hodnota a dlouhodobé uvolňování prvků;
  • dobré půdotvorné vlastnosti;
  • možnost okamžitého použití.

Tím, že hnůj zvyšuje mikrobiologickou aktivitu půdy, podporuje také přeměnu některých nerozpustných látek na rozpustné. Například fosforečnany vápníku, železa a hliníku.

Mezi nevýhody hnoje patří chemická agresivita, nerovnoměrné uvolňování živin v čase a možná přítomnost semen plevelů nebo vajíček helmintů. Čerstvý hnůj má navíc zvýšenou kyselost, což je dobré pro zásadité půdy, ale špatné pro původně kyselé půdy.Hnůj nebo humus: co je lepší pro úrodnou půdu

Humus je organické hnojivo, jehož hlavní surovinou je hnůj. Jeho zrání trvá dlouho. Tato doba závisí na vlhkosti, teplotě a druhu hnoje.

Mladý humus se získává v průměru za rok, kdy v něm zaniká mnoho chemických reakcí, část sloučenin se odpařuje – oxid uhličitý, amoniak, sirovodík, metan a některé prvky se mineralizují. Ztráta amoniaku zároveň výrazně snižuje hodnotu humusu jako dusíkatého hnojiva, ale zajišťuje jeho bezpečnost pro rostliny. Kromě dusíku se výrazně snižuje obsah draslíku, ale množství fosforu a vápníku zůstává prakticky nezměněno.

Ke konci zrání se humus stává sypkým, drobivým s jednotlivými úlomky rostlinných zbytků a získává zemitý zápach. Zpravidla trvá několik let, než se vytvoří dobrý humus.

Nevýhodou humusu je dlouhá doba přípravy a poněkud nižší obsah živin ve srovnání s hnojem. Některé sloučeniny se vypařují, jiné se dostávají do půdy na místě skladování. To je však jeho výhoda, protože neobsahuje chemicky agresivní látky.

Humus je vynikajícím hnojivem pro okamžitou výživu rostlin, protože některé prvky jsou již ve snadno stravitelné formě. Ještě cennější je hnůj vyzrálý a zpracovaný za pomoci žížal.

Tipy pro aplikaci

Hnůj nebo humus: co je lepší pro úrodnou půdu

Hnůj je vynikající pro přípravu úhoru a panenské půdy k setí. Zlepší strukturu písčitých a jílovitých půd, přiláká na pozemek žížaly a zachová užitečnou půdní mikroflóru. Čerstvý hnůj je však třeba aplikovat s předstihem – na podzim před orbou. Do jara ztratí svou agresivitu a nasytí půdu živinami. Příští rok můžete na takových pozemcích vysadit listovou zeleninu, bylinky a dýně.

Humus v čisté formě nebo ve směsích s jinými složkami se používá mnohem hojněji:

  • v půdě pro pěstování sazenic;
  • do výsadbových jam pro různé trvalky;
  • pro jarní přípravu záhonů pro všechny plodiny;
  • pro mulčování záhonů a stromů;

Humus lze použít ke zvýšení úrodnosti půdy ve sklenících, pařeništích i na volných plochách na jakémkoli typu půdy a pro všechny druhy rostlin.

Správné používání hnoje a humusu pomáhá obnovovat vyčerpanou půdu, zlepšuje její fyzikální vlastnosti a obohacuje ji o základní prvky. Žádné minerální a většina ostatních organických hnojiv se nemůže pochlubit tak komplexním pozitivním účinkem.

Kategorie: Zahradničení

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *