Chemická barviva na vejce nekupuji. Tímto pravidlem se řídím už léta a dokonce jsem přesvědčila mnoho svých přátel, aby vyzkoušeli přírodní metody. Není to těžké a efekt….. opravdu úžasný.
Barvení vajec je jednou z nejstarších a nejkrásnějších velikonočních tradic. Na výrobě velikonočních vajíček se může podílet celá rodina, nejen ti nejmenší. Vejce symbolizují nový život a znovuzrození a podle lidové víry jejich barvení pestrými barvami zajistí bohatou úrodu v příštím roce.
Výhody přírodních barev
Místo toho, abyste se při přípravě velikonočních vajíček uchylovali k umělým barvivům, měli byste používat přírodní produkty. Jsou poměrně hojné, levné a často se již v naší kuchyni nacházejí. Patří mezi ně cibule, špenát, kurkuma, červené zelí a červená řepa. A právě poslední z nich volím nejčastěji, protože růžová vajíčka vypadají krásně ve velikonočních košících i na svátečním stole. Tato zelenina, stejně jako ostatní přírodní barviva, neobsahuje konzervační látky a chemikálie, které by mohly být škodlivé. Je to také příjemný návrat k tradici.
Jak obarvit vajíčka červenou řepou?
Červená řepa má výraznou intenzivní barvu, která se snadno přenáší na skořápky vajec. Mohou jim dodat sytě vínový odstín nebo jen jemně růžový. Vše záleží na načasování barvení a efektu, kterého chceme dosáhnout. Tento proces je nejen vždy snadný, ale také zdravotně nezávadný.
Existují dva způsoby barvení vajec červenou řepou. V první variantě používám předem uvařená vejce natvrdo a namáčím je do omáčky z červené řepy. Čím déle tam zůstanou, tím intenzivnější bude jejich barva. Druhým způsobem je vaření vajec s červenou řepou po dobu asi 10 minut.
Postačí k tomu jednoduchá marináda.
K přípravě marinády budete potřebovat: červenou řepu, vodu, jablečný ocet, cukr, sůl a můžete přidat i koření, jako je bobkový list a oregano pepř. Je důležité si uvědomit, že byste měli vybírat vejce se světlou skořápkou, protože se lépe barví.
Roztok na barvení vajec
- Nastrouhejte nebo najemno nakrájejte 4-5 červených řep.
- Vložte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby je zakryla. Přidejte asi půl šálku octa.
- Syrová vejce vařte v řepě asi 7-10 minut.
- Uvařená vejce do ní namáčejte, dokud nezískáte požadovaný odstín.
Růžovou barvu můžete dát také vařeným a oloupaným vejcím. Marináda se připravuje stejným způsobem, ale je vhodné přidat koření, jako je pepř a nové koření. Vejce v ní namáčejte asi 40 minut. Pak budou mít nejen krásnou barvu, ale i vůni. Růžová vejce jsou pro nádivku ideální.
0 komentářů