Přečtěte si, jak používat hořčici proti slimákům, mšicím, molicím a dalším škůdcům. Přírodní recept na bezpečnou úpravu zahrady.
Jaro je obdobím aktivního růstu rostlin a s ním ožívají i nevítaní „hosté“ – slimáci, mšice, housenky, štěnice. Pokud hledáte ekologickou alternativu k chemickým přípravkům, může se vaším věrným spojencem v boji proti škůdcům stát obyčejná hořčice.
Hořčice v zeleninové zahradě: účinná zbraň proti škůdcům
Hořčičný prášek je levný, bezpečný a účinný prostředek v boji proti mnoha škůdcům. Zvláště se bude hodit těm majitelům dači, kteří nepoužívají chemii na místě.
Koho hořčice odpuzuje?
Hořčičný nálev účinně bojuje s těmito nepřáteli zeleninové zahrady a zahrádky:
- slimáky,
- ohnivci,
- pilatky,
- brouci,
- mšicemi,
- třásněnky,
- molice jablečná,
- housenky listožravé.
Tento přírodní prostředek je vhodný zejména pro ochranu jahod, zelí, paprik, rajčat a bobulových keřů.
Jak připravit hořčičný nálev: recept krok za krokem
Pro ošetření plochy připravte jednoduchý roztok:
100 g suchého hořčičného prášku
10 litrů horké vody
40-50 g tekutého mýdla (přírodního nebo domácího)
Pokyny: Vložte hořčici do hrnce a nechte ji odkapat:
Rozpusťte prášek v horké vodě a důkladně promíchejte.
Nechte louhovat 10-12 hodin.
Přidejte mýdlo – pomůže nálevu lépe přilnout k listům.
Roztok přeceďte přes gázu nebo síto.
Rostliny kultivujte pomocí rozprašovače.
Kdy a jak postřikovat rostliny hořčicí
Jabloně – každých 20 dní po odkvětu.
Bobulové keře – na začátku léta.
Zelenina (rajčata, zelí, papriky) – při prvních příznacích výskytu škůdců nebo preventivně jednou za 2 týdny.
Ošetření je lepší provádět za suchého, bezvětrného počasí, ráno nebo večer.
Nepoužívejte na mladé, křehké výhonky – může dojít k podráždění listů.
Zkontrolujte individuální citlivost rostlin.
Ošetření opakujte po dešti nebo při novém napadení.
Používejte přírodní metody ochrany proti škůdcům a vaše plodiny se vám odvděčí ekologickou čistotou.
0 komentářů