Je to velmi časté ovoce ve stravě, které podporuje tvorbu kolagenu, tak důležitého pro tělo starších lidí.

Kolagen je v poslední době velmi módní; je hnacím motorem dobré kondice. Jedná se o bílkovinu přítomnou v kostech, kloubech a chrupavkách, které jsou posíleny, pokud se podaří udržet jeho zdravou hladinu. Postupem času však produkce kolagenu klesá a kolagen se stává křehčím. Z toho plynou problémy s kostmi, bolesti kloubů, ztráta pružnosti kůže a další problémy. Na trhu je dnes k dispozici mnoho populárních kolagenových doplňků, které lze zakoupit v České republice a které pomáhají tyto procesy zastavit, ale správná výživa může přirozeně přinést úžasné výsledky.

Ideální ovoce pro tvorbu kolagenu a vitaminu C, který posiluje klouby a kosti.

Z mnoha potravin, které obsahují kolagen, vitaminy (zejména C) a živiny, vyniká jedna, která je již ve španělské stravě rozšířená, ačkoli ještě před třemi desetiletími byla kvůli svému původu v protinožeckých zemích považována za exotické ovoce. Jedná se o kiwi pocházející z jižní Číny.

Slovo označuje také nelétavého ptáka endemického pro Nový Zéland, velkého jako kuře a s huňatou srstí, který by v 80. letech minulého století byl sci-fi. Ve skutečnosti se Novozélanďanům hovorově říká kiwi.

Výhody kiwi, ideálního ovoce pro tvorbu kolagenu a vitaminu C.

Výhody kiwi

Podle prestižní americké Mayo Clinic je kiwi bohaté také na vlákninu, draslík a vitamin E, takže se používá také jako prevence zácpy, což je jeho pravděpodobně nejznámější využití. Pomáhá také snižovat hladinu špatného cholesterolu a kontrolovat krevní tlak. Na druhou stranu jeho sytící vlastnosti pomáhají těm, kteří se snaží držet dietu a vyhnout se mlsání mezi jídly.

Ideální ovoce pro tvorbu kolagenu a vitaminu C, který posiluje klouby a kosti.

Podle studie Univerzity Complutense v Madridu obsahuje zelené kiwi dvakrát více vitaminu C než pomeranče. Účinnost tohoto specifického vitamínového doplňku, který dodává vitalitu a stimuluje tvorbu endorfinů, jež mohou dokonce zlepšit náladu, potvrzuje i univerzita v novozélandském Otagu.

Další informace o všech výhodách konzumace tohoto ovoce se zaměřením na podporu trávicího traktu si můžete přečíst v této zprávě zveřejněné Národní lékařskou knihovnou USA.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *