- Tato rostlina je přírodním lékem na mnoho nemocí.
Vavřínový list je jednou z nejběžnějších rostlin používaných k léčebným účelům, ale i v kuchyni, například do polévek, gulášů, nákypů, k masu či rybám apod. Pochází ze Středomoří a obvykle roste na stromech, které mohou dosahovat výšky 5 až 10 metrů.
Pokud jde o léčebné využití, je tato rostlina prospěšná zejména pro trávicí systém, výrazně pomáhá snižovat plynatost. Z tohoto a mnoha dalších důvodů někteří odborníci doporučují užívat tuto rostlinu ve formě nálevu, zejména ráno a na lačný žaludek, protože pomáhá kontrolovat chuť k jídlu.
Podle Ministerstva zemědělství, rybolovu a potravinářství obsahuje bobkový list silici obsahující cineol a eugenol. Dále obsahují různé organické kyseliny, minerální látky, jako je železo a vápník, a další látky s antioxidačními účinky, jako je vitamin A, a baktericidní látky.
Přínosy čaje z bobkového listu
Čaj z bobkového listu se tradičně používá jako léčebný prostředek při různých potížích, mezi jehož přínosy patří:
- Karminativní vlastnosti, které pomáhají snižovat nadýmání břicha a plynatost, stejně jako žaludeční nevolnost.
- Uvolňuje střevní svaly, což napomáhá správnému fungování a vyprazdňování.
- Chrání žaludek tím, že zvyšuje sekreci některých enzymů a posiluje žaludeční sliznici. Chrání například před některými žíravými potravinami, jako je alkohol nebo léky.
- Díky svým protizánětlivým vlastnostem snižuje bolest kloubů , například snižuje nepříjemné pocity způsobené výrony, pohmožděninami nebo vykloubením.
- Zlepšuje dýchání. Jeho mukolytické a expektorační vlastnosti pomáhají vypudit hleny, zejména v případě nachlazení, chřipky, kataru nebo ucpaného nosu.
- Zmírňuje úzkost a stres, protože pomáhá normalizovat nervový systém. Tuto rostlinu lze využít také v aromaterapii.
- Snižuje bolesti hlavy.
- Reguluje hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost na inzulín, zejména u některých lidí s cukrovkou.
- Posiluje imunitní systém díky obsahu eugenolu.
Jak připravit tento čaj
Pro přípravu tohoto čaje je třeba přidat 2 až 5 listů této rostliny do šálku vroucí vody a poté je vyjmout, když jste připraveni nápoj podávat, protože příliš dlouhé louhování může dát nálevu hořkou chuť. Pro zvýraznění chuti se doporučuje přidat sladidla, jako je med, cukr nebo umělá sladidla.
Stejně jako u mnoha jiných rostlin může být nadměrné používání bobkového listu toxické. Na druhou stranu v některých případech může kontakt s pokožkou vést k reakci, která způsobí dermatitidu, jak bylo pozorováno v některých případech kosmetického použití.
0 komentářů