Tyto dva produkty obvykle vyhazujeme, přestože jsou skvělým hnojivem pro sazenice.
Čím krmit sazenice, aby rychleji rostly?
Čím krmit sazenice, aby rychleji rostly a neonemocněly? Ukazuje se, že taková hnojiva jsou v každé kuchyni, kde se pije čaj nebo káva.
Uvařený čaj a kávovou sedlinu téměř nikde nenajdete. Snad alespoň jednou se kávová sedlina použije na výrobu drhnutí. Uvařený čaj nemá šanci – putuje rovnou do koše. Zkušení zahrádkáři však tak dobré věci nevyhazují.
Čajový odvar a kávová sedlina pro sazenice – co dávají?
Důvodů, proč rostliny potřebují použité čajové lístky a kávovou sedlinu, je hned několik:
- Kávová sedlina a použitý čaj jsou tvořeny organickými látkami – jakmile se dostanou do půdy, rozloží se a obohatí ji. Někteří zahrádkáři přidávají kávový a čajový odpad do kompostu: časem se rozloží a stane se dobrým hnojivem pro rostliny.
- Kávová zrna obsahují dusík a draslík, které rostliny potřebují pro svůj růst a vývoj.
- Použitý čajový odvar činí půdu kyprou a propustnou pro vzduch a vodu.
- Pokud se čajový odvar přidává k rostlinám při výsadbě, stanou se silnějšími a odolnějšími vůči různým chorobám.
- Čaj a káva obsahují kofein – odpuzuje slimáky a škůdce, stačí posypat rostliny kávovou sedlinou.
Důležité: Čaj může půdu vysušovat, proto ji udržujte vlhkou. A káva může půdu okyselit, v takovém případě byste měli v případě potřeby použít popel jako antioxidant.
Hnojivo pro sazenice – jak používat kávovou sedlinu a odvary
Použití kávové sedliny k hnojení sazenic je velmi jednoduché. Při výsadbě sazenic přidejte na dno špetku použité suché kávové sedliny a promíchejte kávovou sedlinu s půdou.
Důležité: před použitím mlýnek na kávu vysušte a kávovou sedlinu opražte na pánvi nebo v troubě.
0 komentářů