Je důležité používat různé techniky, které vám pomohou kontrolovat hladinu cukru v krvi prostřednictvím vašich vlastních návyků.
Cukrovka je závažný problém, který postihuje tisíce lidí na celém světě. Podle údajů Diabetické asociace má v České republice cukrovku v nějaké formě a závažnosti každý sedmý člověk. Takzvaná juvenilní cukrovka neboli cukrovka 1. typu, která je závislá na inzulínu a obvykle se projeví v dětství nebo v pubertě při hormonálních změnách, vyžaduje maximální kontrolu, aby nebyl postižen téměř celý organismus.
Protože inzulin není produkován takzvanými Langenhansovými ostrůvky ve slinivce břišní, nemá krevní cukr žádný zásobovací systém, který by ho dopravil do buněk, místo toho zůstává v krevním řečišti a poškozuje cévy a nakonec i mnoho orgánů. Proto se mu říká tichý zabiják.
Cukrovka 2. typu se obvykle objevuje v pozdějším věku a nejčastěji postihuje lidi, kteří vedou sedavý způsob života nebo se špatně stravují. Lze ji kontrolovat pomocí diety, cvičení a prášků, ale stejně tak poškozuje organismus, který navíc časem nese další zátěž v podobě trestu. Kromě snahy o kontrolu a snížení hyperglykémie je také důležité být přísný a vyhýbat se hypoglykémii neboli příliš nízké hladině cukru v krvi, která je také velmi škodlivá.
Co lze udělat pro kontrolu cukrovky?
Především byste se měli řídit doporučeními a radami svého praktického lékaře a také dalších lékařů, kteří jsou odborníky na problémy spojené s cukrovkou, od nefrologů po dermatology, oftalmology a neurology. Kromě toho se můžeme podílet i my sami a uplatňovat různé techniky kontroly hladiny cukru v krvi prostřednictvím vlastních návyků.
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí by si diabetici měli kontrolovat hladinu cukru v krvi ihned po probuzení, před jídlem nebo pitím, před jídlem, dvě hodiny po jídle a před spaním. Pro regulaci hladiny cukru v krvi je také užitečné sledovat hladinu cukru v krvi a zjišťovat, co ji zvyšuje nebo snižuje, jíst ve stejnou dobu a nevynechávat jídla, vybírat si potraviny s nízkým obsahem kalorií, nasycených tuků, cukru a soli, vést si záznamy o jídle, pití a fyzické aktivitě, pít vodu místo džusu nebo limonády a omezit alkoholické nápoje. Je lepší jíst ovoce než jiné sladké pochutiny a především kontrolovat porce jídla.
Zdravý životní styl
Pro osoby, které mají cukrovku nebo jsou ohroženy jejím vznikem v důsledku genetické dědičnosti nebo špatných návyků, je důležité kontrolovat příjem sacharidů, protože se přeměňují na cukr. Pozitivní vliv má také zařazení vlákniny do stravy, protože zpomaluje přeměnu sacharidů na cukr. Podle Diabetes Society je také důležité omezit příjem mouky a obilovin a vyhnout se svačinám tím, že podpoříte konzumaci bylinných čajů, čaje nebo kávy.
Pravidelné a strukturované cvičení, přizpůsobené fyzické kondici každého člověka, je prospěšné pro každého, a v tomto případě o to více, protože při pohybu svalů se spaluje glukóza a uvolňuje se energie. Tato iniciativa přímo souvisí s kontrolou hmotnosti. Příznivá je také konzumace určitých potravin. Například brokolice a petržel, dále dresink z jablečného octa, ovesné vločky nebo ořechy a další.
Klid
Stres není prospěšný, protože podporuje uvolňování hormonů, jako je kortizol nebo glukagon (který diabetici používají v injekční formě při těžké hypoglykémii), které zvyšují hladinu cukru v krvi. Stres je třeba řešit relaxací, meditací nebo hravými, povzbuzujícími aktivitami. Mimochodem, k produkci kortizolu přispívá také nedostatek spánku.
V neposlední řadě je důležité pít hodně tekutin, alespoň jeden a půl litru vody denně. U těch, jejichž ledviny jsou postiženy cukrovkou, pomáhá voda vyloučit přebytečnou glukózu v moči.
0 komentářů