Které druhy kávy jsou nejlepší a které nejhorší, když si hlídáme hladinu cholesterolu.
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na celém světě, a pokud je konzumována s mírou, může mít významný přínos pro zdraví.
Je bohatá na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a posilují imunitní systém. Kofein, který obsahuje, pomáhá zlepšovat koncentraci a bdělost a existují důkazy, že může snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Mírná konzumace kávy je navíc spojena s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu a některých druhů rakoviny, např. rakoviny jater.
Káva má samozřejmě i některé nevýhody: je například důležité vyvarovat se jejího nadměrného pití, protože může způsobovat nespavost, bušení srdce nebo nervozitu, a obsahuje také přírodní sloučeniny, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu.
Švédští vědci vysvětlují, že káva vyžaduje různou pozornost v závislosti na způsobu přípravy.
„Již desítky let víme, že některé druhy kávy mohou zvyšovat hladinu cholesterolu,“ říká doktor David Iggman – jeden z autorů nové studie publikované v časopise Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Je známo, že zejména nefiltrovaná nebo ve vodě vařená káva obsahuje dvě sloučeniny zvyšující hladinu cholesterolu – kafestol a kahweol – které patří do skupiny přírodních mastných látek zvaných diterpeny.
Jsou spojovány s vyšší hladinou LDL (neboli „špatného“) cholesterolu a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Bylo také prokázáno, že mírně snižují hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu. Na druhou stranu filtrovaná káva obvykle obsahuje mnohem méně těchto látek a je v tomto ohledu považována za bezpečnější variantu.
„Při naší práci však pijeme hodně kávy z kávovarů,“ vysvětlil Iggman, na co se chce jeho tým zaměřit.
Tým testoval 14 kávovarů na různých pracovištích. Z každého odebral vzorek kávy a změřil obsah kafestolu a cachuoly v hotovém šálku.
Pro srovnání analyzoval také další běžné kávy, jako je Kemex (překapávaná káva ), French press, espresso atd.
Výsledky? Mezi jednotlivými kávovary byly velké rozdíly, ale objevil se určitý vzorec.
„Na základě našich údajů můžeme říci, že stroje na „mokrou extrakci“ jsou jednoznačně nejlepší volbou,“ řekl. „Většina z nich produkovala kávu s velmi nízkým obsahem diterpenů – přibližně stejným jako u filtrované kávy.“
Stroje na tekutou extrakci nevaří kávu v tradičním slova smyslu. Místo toho smíchají tekutý kávový koncentrát s horkou vodou a naplní váš šálek.
Naproti tomu kávovary používají mletá nebo celá zrna a obvykle protékají horkou vodou přes kovový filtr, což vede k vyššímu obsahu sloučenin zvyšujících hladinu cholesterolu.
„Stále ještě přesně nevíme, jak moc tyto kávovary ovlivňují hladinu lipidů v krvi,“ zdůrazňuje doktor David Iggman. „Pravděpodobně záleží na tom, kolik kávy vypijete.“ V každém případě je nejlepší volbou káva filtrovaná přes papírový filtr.
0 komentářů