Ačkoli treska jednoskvrnná patří do čeledi treskovitých, není tak oblíbená jako její příbuzná treska, alespoň v České republice. V jiných zemích (například ve Skotsku) je však rybou první volby. Proč si vybrat tresku jednoskvrnnou?

Ve Spojeném království a Norsku je to ryba číslo 1. Užitečný příbuzný tresky obecné .

Je to ryba číslo 1 ve Spojeném království a Norsku. Užitečný příbuzný tresky obecné je nyní v Lidley

  • Treska jednoskvrnná je mořská ryba, blízká příbuzná tresky, která je ve Velké Británii a Norsku skutečnou pochoutkou.
  • Pikša je sladší než treska, ale to není její jediná výhoda. Dodává tělu bílkoviny, omega kyseliny, jód a vitamíny skupiny B.
  • Stejně jako treska ani treska jednoskvrnná neobsahuje mnoho kostí, takže ji lze bez obav podávat dětem i rodičům.

Má treska jednoskvrnná kosti? Vzhled a chuť tresky jednoskvrnné

Treska jednoskvrnná je ryba z čeledi treskovitých s charakteristickou postranní čárou, podle které ji snadno poznáte. V České republice není oblíbená. Ve Spojeném království je však situace jiná. Pikša, stejně jako její příbuzná, pečená treska, je základem jednoho z nejoblíbenějších pokrmů anglosaské kuchyně – fish and chips.

Husté bílé maso tresky jednoskvrnné má jemnou chuť a šťavnatou strukturu. Ve srovnání s treskou je sladší, ačkoli se obě ryby (zejména ve Spojeném království) používají zaměnitelně. Filet z tresky jednoskvrnné neobsahuje kosti, takže jej můžete bez obav podávat dětem. Starší lidé se také nemusí ničeho obávat. Treska jednoskvrnná je oblíbená také v Norsku, kde se používá do pokrmů, jako jsou rybí koule a nákypy.

Proč jíst tresku jednoskvrnnou? Zdravotní účinky tresky jednoskvrnné

100 g syrové tresky jednoskvrnné obsahuje 90 kcal, 20 g bílkovin, 0,6 g tuku (včetně 0,1666 g omega-3 nenasycených mastných kyselin ) a 261 mg sodíku. Nejdůležitější se zdají být omega-3 mastné kyseliny, které podle vědeckých studií podporují činnost srdce. Podporují také funkci mozku a jsou prospěšné pro pokožku.

Pikša obsahuje také fosfor (zodpovědný za zdraví kostí a zubů), selen (bojuje proti volným radikálům, které vedou k zánětům) a jód (podporuje zdraví štítné žlázy) a také vitaminy skupiny B. Nejdůležitější z nich jsou thiamin (vitamin B1), niacin (vitamin B3 ), pyridoxin (vitamin B6) a kobalamin (vitamin B12). Mají neocenitelný vliv na zdraví, podporují fungování jednotlivých systémů: kardiovaskulárního, nervového a oběhového.

Je to ryba číslo 1 ve Spojeném království a Norsku. Užitečný příbuzný tresky obecné je nyní v Lidley

Obsahuje treska jednoskvrnná rtuť?

Rtuť je těžký kov, který se hromadí především ve vodě. Její stopy obsahují téměř všechny druhy ryb. Některé z nich obsahují tolik rtuti, že se stávají nebezpečnými pro lidské zdraví a život. K otravě nejčastěji dochází po konzumaci velkých ryb (žralok nebo mečoun). Pikša nehromadí mnoho rtuti – hladina těžkého kovu se pohybuje kolem 0,055 pm, což je v normách, které jsou pro konzumaci bezpečné.

Pikša v kuchyni. Jak ji připravit?

Křehké, ale šťavnaté maso tresky jednoskvrnné se může tepelnou úpravou zkazit, proto je třeba být v kuchyni opatrný. Dobrým nápadem by bylo tresku jednoskvrnnou upéct. Před vložením ryby do trouby ji můžete postříkat citronovou šťávou a poté ji na 1-2 hodiny vložit do lednice. Pokud chceme připravit tresku jednoskvrnnou ve stylu „fish and chips“, vyplatí se zvolit správný olej na smažení. Z této ryby lze také připravit karbanátky, podobné norským rybím karbanátkům.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *