• Na druhou stranu ultra zpracované potraviny mohou zvyšovat riziko vzniku deprese.

Potraviny jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla, protože právě z nich se získávají potřebné živiny a vitamíny. Podle odborníků na výživu však existují potraviny, které nám nejen dodávají potřebnou energii, ale mohou nám také výrazně zlepšit náladu.

Jedná se o potraviny, které byste měli konzumovat každý den, abyste si přirozeně zlepšili náladu.

Ačkoli se na první pohled může zdát, že potraviny bohaté na cukr a tuky nás činí nejšťastnějšími, protože k nim máme tendenci se obracet ve chvílích citového poklesu, skutečnost je zcela jiná. Čerstvé, na živiny bohaté potraviny jsou nejdůležitějším faktorem dobré nálady, takže štěstí z jídla je stejně důležité pro střeva jako pro mozek.

Skutečnost je taková, že náš chuťový smysl skutečně přitahují ultra zpracované potraviny, ale naše střevní mikrobiota na ně nemusí být tak vázaná, takže „druhý mozek“ přímo ovlivňuje náš emoční stav. Které potraviny bychom tedy měli upřednostnit, abychom si udrželi dobrou náladu nebo dokonce získali duševní lehkost?

Co jíst, abychom byli šťastní

„Nejšťastnější potraviny jsou syrové a sezónní,“ uvádí odborník na výživu . nejzdravější jsou tedy přírodní a barevné potraviny, protože jsou dobrým ukazatelem jejich výživové hodnoty. Mezi těmito potravinami vynikají např:

  • Banány, sladké brambory a celozrnné obiloviny: obsahují vysoké množství tryptofanu, esenciální aminokyseliny pro tvorbu serotoninu.
  • Modré ryby: jsou bohaté na omega-3, které podporují dobrou funkci mozku.
  • Čokoláda s vysokým obsahem kakaa: ačkoli její chuť není každému po chuti, obsahuje molekuly, které působí jako antidepresiva.
  • Červené bobuloviny (maliny, borůvky, ostružiny atd.): obsahují antokyany, rostlinná barviva, která jsou zodpovědná za jejich barvu, a jsou silnými antioxidanty, které chrání mozek před oxidačním stresem a zlepšují paměť.

Nejdepresivnější potraviny

Jedná se o potraviny, které byste měli konzumovat každý den, abyste si přirozeně zlepšili náladu.

Existují potraviny, které na první pohled vypadají neškodně, ale ani si neuvědomujeme, že nám snižují náladu: jedná se o hluboce zpracované potraviny. Transmastné kyseliny zhoršují kognitivní funkce a zhoršují depresivní poruchy. Některé studie dokonce ukazují, že jejich pravidelná konzumace zvyšuje riziko deprese.

Klíčem k úspěchu je však nalezení rovnováhy. Není proto třeba zpracované potraviny zcela zakázat, ale je lepší pokusit se jejich konzumaci omezit na méně častá jídla a upřednostnit jiné potraviny, jako jsou celozrnné výrobky, ryby nebo sezónní ovoce a zelenina.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *