V České republice mají cukrovku oficiálně 3 miliony Čechů. Tato čísla však mohou být podhodnocená, protože mnoho pacientů není diagnostikováno. Během onemocnění je třeba dbát zejména na stravu. Na seznamu potravin, kterým je třeba se vyhnout, jsou na prvním místě hotové džusy a slazené nápoje. Zjistili jsme, které džusy jsou pro diabetiky doporučené a jaký je glykemický index těch nejoblíbenějších.

Tyto výrobky jsou na prvním místě seznamu zakázaných potravin při cukrovce. Zjistili jsme, zda existuje zdravá alternativa

Jsou na vrcholu seznamu zakázaných u diabetu.

  • Připraveným džusům a slazeným nápojům by se lidé s cukrovkou měli ve svém jídelníčku rozhodně vyhnout.
  • V některých případech by však džusy jako takové neměly být vyloučeny.
  • Zjistěte, které džusy mohou diabetici konzumovat a jaký je glykemický index nejoblíbenějších džusů.

Zakázané při cukrovce. Džusy a glykemický index

Podle vědců obsahují slazené nápoje tolik cukru, že si to spotřebitelé nemusí uvědomovat. Průměrná sklenice takového nápoje obsahuje asi 5 čajových lžiček cukru. Ten se rychle vstřebává v trávicím systému, takže způsobuje rychlý vzestup hladiny glukózy. Přitom výživová hodnota takových nápojů je zanedbatelná.

Jaká je alternativa? Obecně se doporučuje konzumovat ovocné šťávy se sníženým obsahem cukru. Zde byste měli volit 100% přírodní šťávy bez přidaného cukru a doma lisované šťávy z čerstvého ovoce.

Tyto ovocné šťávy mají nízký glykemický index:

  • grapefruitová šťáva – GI: 20,
  • šťáva z granátového jablka – GI: 35,
  • jablečná šťáva – GI: 41,
  • pomerančový džus – GI: 43.

Zeleninové šťávy pro diabetiky – které byste měli pít?

Jsou na vrcholu seznamu zakázaných u diabetu.

Čerstvé zeleninové šťávy mají nižší glykemický index a jsou zdrojem antioxidantů. Lidé trpící cukrovkou mohou volit špenátové nebo kapustové šťávy, které regulují hladinu cukru v krvi. Doporučují se také šťávy z červené řepy, mrkve a rajčat. Všechny mají nízký glykemický index.

Zeleninové šťávy s nízkým glykemickým indexem:

  • rajčatová šťáva – GI: 23,
  • šťáva z červené řepy – GI: 30,
  • mrkvová šťáva – GI: 43.

Rajčatová šťáva snižuje riziko vzniku krevních sraženin. Tento problém se často vyskytuje u lidí trpících cukrovkou. Na druhou stranu mrkvová šťáva nezpůsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Při pití této šťávy byste však měli být střídmí, protože navzdory nízkému glykemickému indexu obsahuje 250g porce mrkvové šťávy přibližně 23 g sacharidů.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *