Guláš ze zeleného chřestu s krůtím masem je skutečnou poezií chutí. Kompozice je velmi jednoduchá a elegantní. Není zde potřeba mnoho přísad, protože kvalita hlavních surovin mluví sama za sebe.

Krůtí guláš s chřestem, podávaný s jasmínovou rýží

Kdykoli je k dispozici chřest, dělám tento guláš. Jeho chuť je jedinečná.

I když je cena chřestu stále poměrně vysoká, v případě tohoto pokrmu se vyplatí. Jen si představte, že svazek chřestu a necelá krůtí prsa vám zajistí večeři pro 4 osoby. Můžete ještě chvíli počkat, protože sezóna chřestu se rychle blíží, takže je pravděpodobné, že cena chřestu brzy klesne.

Výživová hodnota zeleného chřestu a krůtích prsou

Zelený chřest je skutečnou pokladnicí živin. Má nízký obsah kalorií, což z něj činí ideální volbu pro lidi, kteří dbají o svou postavu. Obsahují vlákninu, která podporuje správné trávení, a vitamíny jako A, C, E a K, které jsou důležité pro zdravou pokožku, zrak a imunitní systém. Chřest je také zdrojem minerálních látek, jako je železo, hořčík, draslík a fosfor, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu.

V kombinaci s krůtími prsíčky tvoří dokonalý komplet. Toto maso je méně kalorické než kuřecí a zdravější než vepřové. Obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin, které pomáhají budovat svalovou hmotu a regenerovat organismus. Dodává tělu také vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro energetický metabolismus. Guláš z krůtích prsou s chřestem je nejen chutnou, ale i zdravou variantou večeře.

Krůtí guláš se zeleným chřestem

Křehké drůbeží maso je pro tento guláš ideální. Můžete použít kuřecí maso, ale krůtí, které je větší a má silnější vláknitou strukturu, bude v tomto případě fungovat lépe – dokonale absorbuje marinádu a po dušení v omáčce zůstane šťavnaté.

Kdykoli je k dispozici chřest, dělám tento guláš. Jeho chuť je jedinečná.

Ingredience: 

  • 0,5 kg krůtích prsou,
  • 2 polévkové lžíce lehké sójové omáčky,
  • svazek zeleného chřestu,
  • 3 lžíce oleje na smažení,
  • 100 ml suchého bílého vína,
  • 0,5 litru zeleninového vývaru,
  • 2 lžíce bramborové mouky,
  • sůl, pepř podle chuti,
  • hrst čerstvého kopru.

Provedení:

  1. Maso nakrájíme na kostky. Smícháme se sójovou omáčkou, přikryjeme potravinovou fólií a vložíme do chladničky alespoň na 30 minut.
  2. Po této době je osmahneme na pánvi s rozehřátým olejem. Když jsou ze všech stran opečené, přilijeme bílé víno a ještě chvíli smažíme.
  3. Odlijte polovinu šálku vývaru a zbývající vývar přiveďte k varu v samostatné pánvi.
  4. Horký vývar přidáme k masu na pánvi, bramborovou mouku rozmícháme v šálku studeného vývaru a omáčku zahustíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 10-15 minut.
  5. Mezitím připravte chřest. Omyjte ho, odlomte tvrdé konce a nakrájejte na menší kousky. Vařte ho v páře jen 5 minut a poté ho přidejte do dušeného masa.
  6. Na závěr omáčku podle chuti osolte a opepřete. Před podáváním posypte nasekaným koprem.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *