Paštika je nezbytným pokrmem velikonočního menu. Pokud chcete, aby byla křehká a šťavnatá, připravte ji podle níže uvedeného receptu.

Složení

Koláč

  • 500 g krůtích prsních řízků
  • 1 krůtí stehno (cca 400 g)
  • 300 g kuřecích jater
  • 1 mrkev
  • 1 petrželová nať
  • kousek kořene celeru (cca 150 g)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 prošlý rohlík
  • 50 g tekutého másla
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 3 zrnka nového koření
  • 2 bobkové listy
  • ½ čajové lžičky zrnek pepře
  • sůl, mletý pepř (podle chuti)
  • 2 vejce (1 žloutek)
  • 1 lžíce mléka

Přípravné kroky

Koláč

1

Maso omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce.

2

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Oloupejte cibuli a osmahněte ji na ohni. Zeleninu přidejte k masu.

3

Do hrnce nalijte asi litr vody. Přidejte nové koření, bobkový list, zrnka pepře a plochou lžičku soli.

4

V hrnci převařte vodu. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 60-70 minut (dokud není maso měkké). Patnáct minut před koncem vaření přidejte do hrnce oloupaná játra.

5

Vývar z hrnce vylijte (do samostatné nádoby). Maso a zeleninu nechte vychladnout. Rohlíky namočte do malého množství vývaru (zbylý vývar použijte například na polévku).

6

Oddělte maso z kýty od nejedlých částí. Všechny ingredience na vývar (spolu s bylinkami) umelte spolu s namočenými kaiserkami přes mlýnek na maso s jemným sítkem.

7

Do směsi přidáme 2 žloutky oddělené od bílků, prolisovaný česnek, muškátový oříšek a vychlazené máslo. Vše zpracujte ručně. Podle chuti osolte a opepřete.

8

Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří tuhá pěna. Opatrně je vmíchejte do masové směsi.

9

Směs rozetřete do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy (o průměru 30-35 cm).

10

Žáruvzdornou misku naplněnou horkou vodou postavte na spodní polici trouby vyhřáté na 190 °C.

11

Paštiku vložte doprostřed trouby. Pečte 30 minut. Snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte paštiku dalších 40-50 minut. Potřete vrchní část paštiky žloutkem smíchaným s mlékem, aby se vytvořila lesklá kůrka.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *