Paštika je nezbytným pokrmem velikonočního menu. Pokud chcete, aby byla křehká a šťavnatá, připravte ji podle níže uvedeného receptu.
Složení
- 500 g krůtích prsních řízků
- 1 krůtí stehno (cca 400 g)
- 300 g kuřecích jater
- 1 mrkev
- 1 petrželová nať
- kousek kořene celeru (cca 150 g)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 prošlý rohlík
- 50 g tekutého másla
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 3 zrnka nového koření
- 2 bobkové listy
- ½ čajové lžičky zrnek pepře
- sůl, mletý pepř (podle chuti)
- 2 vejce (1 žloutek)
- 1 lžíce mléka
Přípravné kroky
1
Maso omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce.
2
Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Oloupejte cibuli a osmahněte ji na ohni. Zeleninu přidejte k masu.
3
Do hrnce nalijte asi litr vody. Přidejte nové koření, bobkový list, zrnka pepře a plochou lžičku soli.
4
V hrnci převařte vodu. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 60-70 minut (dokud není maso měkké). Patnáct minut před koncem vaření přidejte do hrnce oloupaná játra.
5
Vývar z hrnce vylijte (do samostatné nádoby). Maso a zeleninu nechte vychladnout. Rohlíky namočte do malého množství vývaru (zbylý vývar použijte například na polévku).
6
Oddělte maso z kýty od nejedlých částí. Všechny ingredience na vývar (spolu s bylinkami) umelte spolu s namočenými kaiserkami přes mlýnek na maso s jemným sítkem.
7
Do směsi přidáme 2 žloutky oddělené od bílků, prolisovaný česnek, muškátový oříšek a vychlazené máslo. Vše zpracujte ručně. Podle chuti osolte a opepřete.
8
Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří tuhá pěna. Opatrně je vmíchejte do masové směsi.
9
Směs rozetřete do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy (o průměru 30-35 cm).
10
Žáruvzdornou misku naplněnou horkou vodou postavte na spodní polici trouby vyhřáté na 190 °C.
11
Paštiku vložte doprostřed trouby. Pečte 30 minut. Snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte paštiku dalších 40-50 minut. Potřete vrchní část paštiky žloutkem smíchaným s mlékem, aby se vytvořila lesklá kůrka.
0 komentářů