Zní to divoce. Ne všechno je známo, proto ta omezení používání.

Mnoho lidí používá mleté lněné semínko, které je již léta propagováno jako přísada do kaší a koktejlů. Prosadilo se jako produkt, který mimo jiné podporuje funkci žaludku.

Kolik lidí to ví? Oblíbená obilovina přidaná do kaše se v těle mění na kyanid

Málokdo však zřejmě ví, že tento produkt má i svou „temnou stránku“. Lněná moučka obsahuje linamarin, který při rozkladu v těle uvolňuje toxický kyanid neboli kyselinu kyanovodíkovou.

Podle Úřadu pro potraviny se linamarin lépe vstřebává z obilovin než z celých semen. Zahřátím lze tvorbu kyanidu snížit. Kromě toho se ve lněných semínkách mohou hromadit těžké kovy, například kadmium.

Protože přírodní produkty mají i své nevýhody, je vhodné omezit konzumaci lněné moučky a střídat ji například s ovesnými otrubami.

Kolik lidí to ví? Oblíbená obilovina přidaná do kaše se v těle mění na kyanid

Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv nejsou v současné době k dispozici dostatečné informace o dlouhodobých účincích linamarinu ve lnu. Nyní se předpokládá, že jeho případné nežádoucí účinky se pravděpodobně projeví pouze okamžitě. Lněnou moučku by vůbec neměly konzumovat malé děti, těhotné a kojící ženy. Výrobek má také omezené použití pro dospělé.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *