Česká kuchyně se bez vajec neobejde a jejich konzumace zdaleka přesahuje tradiční sváteční snídani. Není divu, protože tyto produkty obsahují neuvěřitelné množství živin. I u tak zdravého produktu je však třeba dodržovat střídmost. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jíst maximálně 12 vajec týdně, ale podle některých odborníků na výživu si můžeme dovolit i více.
Žloutek obsahuje téměř všechny vědecky známé vitaminy, včetně B12, A a E, a také kyselinu listovou. Ty zajišťují správnou funkci našeho srdce a mozku. Vaječný bílek je díky svému aminokyselinovému složení považován za etalon ideální bílkoviny.
Kolik vajec vlastně můžeme za týden sníst?
Profesor souhlasí se stanoviskem WHO a potvrzuje, že zdraví lidé mohou zkonzumovat 12 vajec týdně. – Zdraví lidé bez problémů s cholesterolem mohou podle doporučení WHO sníst 12 vajec týdně. Odborníci na výživu říkají ještě více: dvě denně,“ sdělil.
Vejce pro každý rozpočet
Na trhu jsou k dostání různé druhy vajec – bio, vejce od nosnic a od slepic z klecových chovů. Odborník upozorňuje, že zatímco způsob chovu ovlivňuje welfare slepic, výživová hodnota vajec je stejná bez ohledu na typ. Vyvrací také mýtus, že barva skořápky ovlivňuje kvalitu vajec, a poukazuje na to, že je podmíněna geneticky.
Jak ověřit čerstvost vajec?
K rychlé kontrole čerstvosti vejce stačí sklenice vody. Čerstvé vejce zůstane na dně a staré vejce vyplave na hladinu.
0 komentářů