Chaber je aromatické koření, které je známé již po staletí, ale v polských pokrmech se stále používá jen zřídka. Díky své jedinečné chuti a četným zdraví prospěšným účinkům si chaber zaslouží zařazení do masových a luštěninových pokrmů. Chaber skvěle napomáhá trávení těžkých jídel. Co dalšího umí toto nenápadné koření? Přečtěte si to.
Co je to pikantní.
Tymián je jednoletá zahradní rostlina, která se používala již ve starém Řecku a Římě. Právě tehdy začal být čabrak ceněn jak pro svou jedinečnou chuť, tak pro své blahodárné vlastnosti. Do střední Evropy se rostlina dostala v IX. století díky… mnichům.
Tymián se může stát zahradním klenotem. Vyznačuje se tenkými, rozvětvenými stonky s kopinatými listy. Od července do října kvete drobnými fialovými květy. Vůně kořenných květů připomíná tymián a větvičky používané jako koření mají vůni podobnou majoránce nebo tymiánu. Chuť je však výraznější.
Využití chaberu v kuchyni je široké. Jeho mírně kořeněná chuť je vhodná do gurmánských pokrmů. Čaber se často přidává do vaječných pokrmů. Má vlastnosti, které podporují trávicí systém, proto se někdy přidává do těžkých pokrmů. Tímto kořením lze doplnit pečeně a různé druhy masových pokrmů.
Slaná jídla se často objevují v receptech na neobvyklé zapékání řízků. Koření se přidává do strouhanky nebo se jím maso posype těsně před obalováním.
Je kořeněné jídlo užitečné?
Ano, slaná jídla jsou velmi zdravá! Toto koření je ceněno již po staletí, jeho složení zahrnuje:
- vitamín C,
- zinek,
- hořčík,
- draslík,
- esenciální oleje,
- antioxidanty (flavonoidy a třísloviny).
Díky svým cenným léčivým vlastnostem má tymián protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky. Podporuje imunitu, zmírňuje příznaky infekce a urychluje rekonvalescenci. Jak ještě koření pomáhá?
- Protizánětlivé vlastnosti čabraku pomáhají při zažívacích potížích.
- Čaber zastavuje průjem, snižuje plynatost a zabraňuje její tvorbě.
- Koření zlepšuje funkci jater tím, že je chrání před poškozením.
- Pravidelné užívání čaberu má příznivý vliv na nervový systém.
- Koření pomáhá odbourávat stres, zlepšuje spánek a zlepšuje náladu.
- Chaber urychluje hojení ran, zmírňuje bolest, svědění a pálení kůže.
Jak používat tymián v kuchyni?
Listy rostliny se nejčastěji sbírají těsně před rozkvětem a poté se suší. Mají intenzivní vůni a příjemnou chuť. Právě v této sušené podobě se bylina používá k vaření.
Chaber je poměrně pikantní, takže se dobře kombinuje s různými pokrmy, zejména s masovými jídly (jehněčí, vepřové a drůbeží maso). Chaber se přidává do klobás, pečeně nebo guláše.
Z čaberu lze vyrobit například máslo. Bylinky se někdy konzervují v octu, aby si zachovaly svou chuť. Sušené listy chaberu jsou součástí známé směsi zvané Provence Herbs.
Je vynikajícím doplňkem fazolových pokrmů – ne nadarmo se německý název rostliny překládá doslova jako „fazolová tráva“. Hodí se k dušeným fazolím, fazolové polévce nebo guláši.
Chaber se dobře hodí k pokrmům z brukvovité zeleniny, snižuje nadýmání. Výborně zvýrazňuje chuť brambor, ryb a sýrů a dodává jim výraznou chuť. Až půjdete příště do obchodu s potravinami, věnujte pozornost pikantnímu koření. Budete překvapeni, jak moc změní chuť vašich pokrmů.
0 komentářů