Hřebíček je blahodárným kořením pro zdraví zažívacího traktu.

Po staletí bylo koření důležitou součástí kuchyně všech civilizací ve všech částech světa. Jejich kombinací lze vytvořit jedinečné chuťové kombinace, které mohou dodat pokrmům zvláštní osobitost. Některá z nich, jako například kurkuma nebo skořice, mají ve spíži výsadní místo. V tomto případě však stojí za to vyzdvihnout jeden druh, který vyniká svými užitečnými vlastnostmi: hřebíček. Toto aromatické a intenzivní koření je v kuchyni velmi všestranné, protože se dá použít k přípravě různých pokrmů, například dušených jídel, i k pečení.

Koření s antibakteriálními, trávicími a protizánětlivými účinky, které reguluje hladinu cukru v krvi a dokonce zmírňuje bolest zubů.

Jelikož se jedná o koření se specifickou chutí, mělo by se přidávat s mírou, aby se dosáhlo nejlepšího kulinářského účinku. Koření, jako je hřebíček, však nejen pomáhá dodat jídlu chuť a vůni, ale má také řadu zdravotních přínosů. V případě hřebíčku hovoříme o jeho protizánětlivých a antibakteriálních vlastnostech. To propůjčuje hřebíčku terapeutický potenciál při snižování a zmírňování bolesti, jak ukázala studie provedená týmem vědců .

Zdravotní účinky hřebíčku

Podle Alexandra Olmose,terapeuta, má hřebíček řadu zdravotních výhod. V příspěvku na svém instagramovém účtu tento odborník vysvětluje, že hřebíček se v tradiční medicíně používá již po staletí pro své antibakteriální, trávicí a protizánětlivé vlastnosti. „Je to jedna z nejprospěšnějších přírodních složek pro zdraví trávicího traktu, snižuje záněty a dokonce bojuje proti infekcím,“ říká.

Podle A. Olmose se jedno z nejlepších využití hřebíčku týká trávení, protože nálev z tohoto koření pomáhá zlepšit trávení a také snižuje nadýmání břicha a pocity těžkosti po jídle. Je také účinný při zlepšování střevní propustnosti. K přípravě nálevu odborník doporučuje připravit čaj vařením tří až čtyř hřebíčků ve sklenici vody po dobu deseti minut.

Koření s antibakteriálními, trávicími a protizánětlivými účinky, které reguluje hladinu cukru v krvi a dokonce zmírňuje bolest zubů.

Hřebíček se doporučuje také těm, kteří trpí bolestí zubů. Odborník vysvětluje, že přirozenou úlevu přinese pouhé žvýkání nebo přikládání zředěného esenciálního oleje na dásně. Mezi zdraví prospěšné účinky hřebíčku patří také regulace hladiny cukru v krvi a zlepšení citlivosti na inzulín, pokud se konzumuje ve formě čaje nebo extraktu.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *