„Král ovoce“ durian je nesmírně oblíbený po celém světě, zejména v Asii. Přestože má toto ovoce nepříjemný zápach, je nejen užitečné, ale také poměrně chutné. V České republice je obtížné ho koupit, ale příležitost se najde.

  • Durian je tropické ovoce z čeledi slézovitých, známé svou ostnatou slupkou a výraznou vůní, která je v Asii kontroverzní, ale ceněná.
  • Plody durianu obsahují mnoho živin včetně vitaminů, minerálů a vlákniny, které podporují zdraví srdce, trávení a imunitu.
  • Durian má antioxidační vlastnosti, zlepšuje zdraví pokožky, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje regeneraci organismu.
  • Lze jej použít do různých pokrmů, jako jsou dezerty, koktejly, omáčky nebo slané pokrmy, a stává se tak zajímavou ingrediencí v kuchyni.
  • „Král ovoce“ zachraňuje srdce. Ostatní už jedí jako blázni, ale Češi to stále nevědí
  • Durian je zdravé ovoce z Asie

Durian, člen čeledi Malvaceae, je tropické ovoce rodu Durio, který zahrnuje několik desítek druhů, z nichž nejznámější a nejrozšířenější je Durio zibethinus. Plody tohoto druhu, který roste především v jihovýchodní Asii, se vyznačují velkou hmotností (1 až 3 kg), pichlavou slupkou a specifickým zápachem, který je pro některé lidi jednoduše odpudivý. Přesto je durian již po staletí velmi oblíbený v tropických oblastech, kde je ceněn pro svou jedinečnou chuť a bohaté nutriční složení.

Přestože se durian v Českérepublice kvůli klimatickým omezením nepěstuje, v posledních letech je k dostání ve specializovaných prodejnách s exotickými potravinami nebo ve velkých supermarketech, zejména v mražené podobě. Cena tohoto ovoce je však poměrně vysoká, což v kombinaci s jeho výraznou chutí mnohé Čechy odrazuje. Durian je k dostání také ve formě zpracovaných výrobků, jako jsou sušené lupínky, těstoviny a sladké dezerty a zmrzlina. Přesto mají Češi k tomuto ovoci zdrženlivý vztah a jeho obliba zůstává vysoce specializovaná. Stojí však za to se o něj zajímat, zejména pokud oceňujeme dálněvýchodní kuchyni.

Durian – zdravotní účinky a výživová hodnota ovoce

Durian je skutečnou výživovou bombou, bohatou na množství vitamínů, minerálů a sloučenin se zdravotními účinky. Zde je jejich podrobné složení:

  • Durian obsahuje: kalorie. Durian je velmi kalorický – 100 g dužiny obsahuje přibližně 150 kalorií.
  • Sacharidy. Především jednoduché cukry, které jsou rychlým zdrojem energie.
  • Vláknina. Ve 100 g durianu se nachází asi 3,8 g vlákniny, která podporuje trávicí systém.
  • Bílkoviny. Asi 1,5 g bílkovin na 100 g ovoce.
  • Tuky. Durian obsahuje malé množství tuků (asi 5 g na 100 g) včetně nasycených a nenasycených tuků.
  • Vitamíny:
    • Vitamin C. 100 g durianu poskytuje asi 30 % denní potřeby tohoto vitaminu v těle.
    • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyselina listová). Jsou důležité pro správnou funkci nervového systému a metabolismu.
  • Minerální látky:
    • Draslík. Vysoký obsah draslíku pomáhá regulovat krevní tlak.
    • Hořčík, mangan a měď. Důležité pro zdraví kostí a svalů a enzymatické procesy.
    • Fosfor a železo. Důležité pro oběhový systém a produkci energie.

Durian je v tradiční asijské medicíně již po staletí ceněn pro své léčivé vlastnosti. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může přinést mnoho výhod, jako např:

„Král ovoce“ zachraňuje srdce. Ostatní už jedí jako blázni, ale Češi to stále nevědí

  1. podpora imunitního systému
  2. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje durian imunitní systém tím, že zvyšuje produkci bílých krvinek.
  3. Antioxidační účinky
  4. Durian obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, čímž případně snižují riziko vzniku rakoviny a předčasného stárnutí.
  5. Zlepšuje zdraví srdce
  6. . Vysoký obsah draslíku podporuje zdraví kardiovaskulárního systému tím, že pomáhá udržovat krevní tlak na normální úrovni.
  7. Podpora trávení.
  8. Vláknina obsažená v durianu podporuje trávení tím, že zabraňuje zácpě a reguluje činnost střev.
  9. Lepší regenerace a zdraví pokožky
  10. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, který je prospěšný pro zdraví pokožky, zlepšuje její pružnost a snižuje výskyt vrásek.
  11. Regulace hladiny cukru v krvi
  12. Navzdory vysokému obsahu jednoduchých cukrů má durian relativně nízký glykemický index (GI), což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi .
  13. Antibakteriální a protiplísňové účinky
  14. Některé sloučeniny v durianu, například síra, mají antibakteriální účinky, které mohou chránit tělo před infekcemi.

Jak vidíte, durian je ovoce, kterému stojí za to věnovat pozornost kvůli jeho prospěšným vlastnostem. Jeho význam pro lidský organismus byl prokázán mimo jiné ve vědeckém časopise .

Jak se používá durian? Zde je několik nápadů, jak toto ovoce využít ve svém jídelníčku.

Přestože chuť durianu není v České republice zatím tak rozšířená, získává si stále více příznivců, kteří ho využívají při různých kulinářských experimentech. Zde je několik nápadů na využití durianu v polské kuchyni:

  • Krémy a dezerty. Díky krémové konzistenci se durian skvěle hodí do dezertů. Lze ho použít jako přísadu do dortového krému, náplně palačinek nebo zmrzlinového základu. Kvůli své specifické chuti by se měl kombinovat s čokoládou, ořechy nebo kokosem.
  • Koktejly a koktejly. Durian může být zajímavým doplňkem koktejlů, kterým dodá intenzivní krémovou chuť. Pro tropický nádech by se měl kombinovat s banánem, mangem nebo kokosovým mlékem.
  • Svačiny. Sušené durianové lupínky, které najdete v některých obchodech, jsou v Asii oblíbenou křupavou svačinkou. Můžete si je také zkusit vyrobit sami usušením dužiny ovoce.
  • Omáčky a omáčky. Durian může být exotickou přísadou do masových omáček nebo dušené zeleniny, zejména ve směsi s orientálním kořením, jako je koriandr, zázvor nebo chilli.
  • Experimentování se slanými pokrmy. V zemích jihovýchodní Asie se durian někdy používá jako přísada do slaných pokrmů, například do kari. Takový pokrm může zaujmout gurmány, kteří dávají přednost exotickým chutím.„Král ovoce“ zachraňuje srdce. Ostatní už jedí jako blázni, ale Češi to stále nevědí

Durian, ačkoli je stále málo známý a kontroverzní pro svůj zápach, má velký potenciál nejen díky svým nutričním vlastnostem, ale také díky rozmanitosti kulinářského využití. Může být zajímavým zdrojem inspirace pro lidi, kteří hledají nové chutě a kulinářské zážitky a zároveň dbají na své zdraví.

Kde se jí durian? Historie konzumace v Asii

Durian je nejoblíbenější v Indonésii, Malajsii a Thajsku, ale obzvláště důležitý je v Thajsku, které je jeho největším vývozcem.

Historie konzumace durianu v Thajsku sahá stovky let do minulosti – první zmínky se nacházejí v záznamech z 15. století. Na královském dvoře byl ceněn a považován za luxusní ovoce. V 19. století se začal pěstovat ve větším měřítku, zejména v oblasti Chanthaburi, která je dodnes jeho největším producentem.

Durian se konzumuje čerstvý a přidává se do dezertů, zmrzliny a koktejlů. I přes svůj štiplavý zápach zůstává „králem ovoce“ a klíčovou součástí thajského zemědělství. Thajsko vyváží durian především do Číny a každoroční festival durianu přitahuje mnoho turistů.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *