Kávová sedlina je vhodným hnojivem pro zahradní, hrnkové a balkonové rostliny. Při jejich používání je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. Některé rostliny hnojivo nesnášejí.
Z každého šálku mleté kávy obvykle vzniká kávová sedlina, kterou mnozí amatérští zahrádkáři používají jako zahradní hnojivo. Je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. Celá řada rostlin rostoucích na mnoha zahradách a balkonech kávovou sedlinu špatně snáší. Mohou dokonce uhynout nebo být vážně poškozeny.
Které rostliny nejsou pro kávovou sedlinu vhodné?
Kávová sedlina je pro mnohé rostliny hnojivem velmi bohatým na živiny. Přestože je kávová sedlina díky své dávce jedovatá i pro rostliny, které ji dobře snášejí, je kávová sedlina obecně dobrým domácím prostředkem pro dům a zahradu. Mají vysoký obsah dusíku, draslíku a fosforu, a proto obecně podporují růst rostlin. Ostatní složky však mohou být pro mnohé rostliny škodlivé.
Kromě kofeinu obsahuje kávová sedlina také kyseliny. Nízká hladina pH nebo zbytky v kávové sedlině však mohou být pro některé rostliny škodlivé. V případě pochybností se doporučuje testovat kávovou sedlinu v malém množství nebo ji předem zkompostovat, aby se snížila její kyselost. Tyto rostliny kávovou sedlinu nerady používají jako hnojivo:
Rostliny, které dávají přednost zásadité půdě, jako je levandule, rozmarýn, tymián, šalvěj, oleandr.
Rostliny s citlivými kořeny, jako jsou orchideje, kapradiny, sukulenty, například aloe, kaktusy.
Zeleninové rostliny, které se vyhýbají kyselé půdě, jako jsou rajčata, papriky, okurky, hrách a fazole.
Rostliny náchylné k tvorbě plísní, jako je bazalka, petržel a zelená cibule.
Pokojové rostliny s citlivým chemickým složením půdy, jako je kaučukovník (Ficus elastica), palma juka, dracéna (Dracaena).
0 komentářů