Můžete si ji snadno koupit v místním obchodě. Je základem mnoha chutných a tradičních jídel polské kuchyně. Bílé zelí je skutečnou pochoutkou. Stojí za to zařadit ho do svého každodenního jídelníčku nejen kvůli jeho jedinečné chuti, ale především kvůli jeho zdravotním benefitům. Ukazuje se, že bílé zelí jich má opravdu hodně.
- Bílé zelí je jednou z nejčastěji používaných surovin v české kuchyni. Ačkoli kolují mýty, že je těžko stravitelné nebo vysoce kalorické, není to pravda. Přečtěte si o vlastnostech bílého zelí. Zjistěte, jakou formu zelí byste měli zařadit do svého jídelníčku.
Bílé zelí je královnou zeleniny
Bílé zelí je klíčková zelenina, která patří do čeledi kapustovitých. Vyznačuje se světle zelenými a bílými hlávkami a křupavou strukturou. Pochází ze Středomořské pánve, ale dnes se ochotně pěstuje všude s mírným podnebím.
Bílé zelí se již dlouho s oblibou používá v české kuchyni. Je základem mnoha tradičních pokrmů, mezi něž patří: plněné zelí, bigos, polévka, parzybroda, zelí s hráškem, smažené zelí, nudle a zelné knedlíky nebo dušené zelí s žebry. Proto se mu říká královna zeleniny – je nejen chutné, ale také velmi užitečné.
Jaké vlastnosti má bílé zelí?
Bílé zelí se doporučuje především kvůli své bohaté výživové hodnotě. Právě díky nim má tak silný zdraví prospěšný účinek na organismus. Porce o hmotnosti 100 gramů obsahuje pouze 38 kcal, takže je považována za nízkokalorickou zeleninu a používá se při redukčních dietách. Je také lehce stravitelná a má nízký glykemický index (GI = 15).
Je také cenným zdrojem minerálů (draslíku, vápníku a hořčíku) a vitaminů, včetně vitaminů E, K a B (které zlepšují stav vlasů, nehtů a pokožky ). Nejhojnější jsou však vitaminy A a C. První z nich je zodpovědný za zdraví zraku a dýchacího systému, zatímco druhý snižuje riziko vzniku rakoviny a má zásadní význam pro správné fungování imunitního systému (má antibakteriální a antivirové účinky). Bílé zelí se doporučuje konzumovat v období snížené imunity. Vitamin C, silný antioxidant, podporuje také nervový systém a ovlivňuje dobrou náladu.
Důležité jsou také minerální látky, které se v zelenině nacházejí. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak, hořčík je vhodný pro nervový systém a vápník posiluje kosti. Bílé zelí má také vysoký obsah vlákniny. Podporuje trávicí procesy a střevní peristaltiku, což snižuje četnost neustálého nadýmání a zácpy. Bílé zelí, které je cenným zdrojem kyseliny listové, se doporučuje také těhotným ženám. Tato složka chrání před závažnými genetickými vadami plodu a podporuje jeho správný vývoj.
Přestože je tato zelenina pokladnicí cenných vlastností, ne každý z ní může těžit. Kontraindikací užívání bílého zelí jsou střevní onemocnění nebo zánět slinivky břišní, zvýšená kyselost a žaludeční nevolnost, alergie. Kromě toho by měli být opatrní také všichni, kdo trpí onemocněním štítné žlázy (zejména hypotyreózou). Zelenina obsahuje goitrogenní látky, takže může narušovat vstřebávání jódu z potravy a vést k jeho nedostatku v těle pacienta. Je třeba mít na paměti, že bílé zelí by se mělo konzumovat v umírněném množství – jeho nadměrné užívání může vést k zažívacím potížím (nadýmání břicha, průjem a nevolnost). Může být podáváno dětem od 10 měsíců věku.
Jak jíst bílé zelí?
Vzhledem k vlastnostem bílého zelí ho chce mnoho lidí trvale zavést do svého jídelníčku. Naštěstí se jedná o nekvalitní produkt, který se hodí k mnoha pokrmům. Kromě toho se může jíst syrové, vařené, nakládané, smažené a pečené. Proto můžeme říci, že je univerzální surovinou v kuchyni.
Čas od času se vyplatí jíst ji syrovou, i když po tepelné úpravě se stává méně křupavou a získává příjemnější konzistenci. Na druhou stranu při tepelné úpravě ztrácí část svého bohatého složení. Čerstvé bílé zelí by se mělo používat do salátů.
K dušenému nebo pečenému zelí se hodí majoránka a kmín, které navíc podporují trávení. V této podobě bude zelenina skvělým doplňkem večeře, zejména s masem.
Bílé zelí lze nakládat. Pak získá nové zdraví prospěšné látky a stane se přírodním probiotikem. Postará se nejen o zdravou střevní mikroflóru, ale v důsledku toho také posílí imunitní systém. Někteří lidé pijí vodu z kysaného zelí (i když v malém množství), protože obsahuje všechny cenné minerály a vitamíny, které se z této zeleniny získávají.
Jak jinak jíst bílé zelí? Zelná šťáva má také příznivý vliv na činnost celého organismu . Lze ji koupit v obchodě nebo použít domácí odšťavňovač (nejlépe je do složení přidat šťávu z jablek, mrkve a citronu, aby byla ještě užitečnější). Jedná se o vynikající detoxikační proceduru, která očišťuje tělo od škodlivých látek.
0 komentářů