Kdo hledá měkký koláč z mléčné čokolády, už má jeden nápad: jednoduchý, rychlý a velmi chutný koláč, který potěší všechny, od malých až po velké. A tento recept je přesně to, co potřebujete. Jedná se o základ z měkkého těsta připravený v klasické formě na tartaletky, který je hotový za méně než 30 minut, a poté je pokrytý krémovou krustou z rozpuštěné mléčné čokolády, smetany a celých lískových oříšků, ozdobený čokoládovými lupínky, díky kterým je každý kousek ještě neodolatelnější.
Postup přípravy je velmi jednoduchý a bude vyhovovat i těm, kteří se v pečení příliš nevyznají: není třeba těsto rozvalovat, není třeba nechávat křehké těsto odpočinout. Směs se nalije přímo do formy a po upečení díky dutému dnu, které je charakteristické pro chytrou formu, zbude dostatek místa na naplnění náplní.
Ingredience pro MĚKKÁ MLÉČNÁ ČOKOLÁDA
Pro měkký základ
3 vejce
120 g cukru
100 ml mléka
100 ml rostlinného oleje
170 00 mouky
8 g prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu
Na potahování
200 g mléčné čokolády
200 ml čerstvé tekuté smetany
80 g lískových oříšků
kousky čokolády
Kroky pro výrobu MĚKKÉ MLÉČNÉ ČOKOLÁDY
Připravte si základ
Začněte šleháním vajec s cukrem po dobu nejméně 5 minut, dokud směs nebude světlá a napěněná. Přidejte kousek másla a poté mléko a vanilkový extrakt. Prosejeme mouku a droždí a opatrně je přidáme do směsi zdola nahoru.
Směs nalijte do lehce vymazané a moukou vysypané formy , důkladně ji urovnejte a pečte ve statické troubě vyhřáté na 170 °C asi 20-25 minut. Vždy vyzkoušejte párátkem.
Před vyklopením základu nechte zcela vychladnout.
Připravte si genaš z mléčné čokolády.
V hrnci zahřejte smetanu, přiveďte ji téměř k varu, poté vypněte oheň a přidejte kousky mléčné čokolády. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Nechte mírně vychladnout a poté nalijte do dortového základu.
Ganache posypte celými lískovými oříšky a ozdobte kousky mléčné čokolády.
Před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v chladničce.
Měkký koláč s mléčnou čokoládou skladujte v chladničce přikrytý potravinovou fólií nebo ve vzduchotěsné nádobě. Výborně vydrží 3-4 dny. Doporučuji ho vyjmout 10 minut před podáváním, aby ganache opět nabyla krémové konzistence.
Varianty příchutí
Měkký koláč s hořkou čokoládou: pro bohatší chuť nahraďte mléčnou čokoládu hořkou čokoládou.
Měkký pistáciový koláč: do ganache přidejte 1 lžíci pistáciového krému a místo lískových oříšků použijte pistácie.
Nutellová náplň: pokud spěcháte, můžete Nutellu rozetřít přímo na základ a ozdobit nasekanými lískovými oříšky.
0 komentářů