Cucamelon je neobvyklý druh, jehož plody vypadají jako miniaturní melouny a chutnají jako směs okurky a citronu. Chtěli byste si tuto rostlinu zasadit na zahradě nebo na balkoně? Přečtěte si, jak pěstovat mexické okurky.

Mexická okurka je liána s jedlými plody.Mexická okurka (cucamelon) - pěstování a péče

Mexická okurka je liána s jedlými plody.

Okurka mexická ( Melothria scabra, syn. Cucumis melo var. dudaim ) neboli cucamelon je jedinečná rostlina pocházející z Mexika a Střední Ameriky, kde se pěstuje již po staletí. Patří do čeledi tykvovitých, stejně jako okurky a cukety, ale vyznačuje se miniaturními plody, které připomínají malé melouny.

Tato jednoletá popínavá rostlina dosahuje výšky 1,5-2,5 metru. Její štíhlé výhonky jsou pokryty malými listy ve tvaru liány. Cucamelon vytváří malé žluté květy, které se po opylení mění v 2-4 cm dlouhé plody s křupavou dužinou a charakteristickou okurkovou chutí s jemnými tóny citronu a limetky.

Mexická okurka kvete od června do září. Květy jsou samosprašné, ale přítomnost hmyzích opylovačů zvyšuje pravděpodobnost hojné plodnosti. První plody se obvykle objevují asi 60-70 dní po výsevu.

Pěstování a požadavky na okurky

Mexická okurka je poměrně snadno pěstovatelná rostlina, podobně jako cuketa, která patří do stejné čeledi . Přečtěte si nejdůležitější aspekty péče o tuto výjimečnou zeleninu.

  • S výsadbou mexických okurek začněte výsevem semen do květináčů v březnu nebo dubnu. Semena umístěte asi 1 cm hluboko a nechte mezi nimi určitý prostor. Teplota klíčení by měla být 20-25 °C a proces klíčení obvykle trvá 10-14 dní. Mladé rostlinky přesaďte do země nebo větších nádob po 15. květnu, kdy pomine riziko mrazů, přičemž mezi sazenicemi udržujte vzdálenost 30-40 cm. Nezapomeňte zajistit oporu – mříž, pletivo nebo konstrukci z bambusových tyčí, ke které budete výhonky připevňovat.
  • Půda by měla být úrodná, propustná pro vodu, s mírně kyselou nebo neutrální pH reakcí (6,0-7,0). Před výsadbou obohaťte půdu kompostem nebo dobře zkvašeným hnojem, který rostlině dodá potřebné živiny v počáteční fázi růstu.
  • Stanoviště by mělo být teplé a slunné – rostlina potřebuje alespoň 6 hodin světla denně. Cucamelon roste nejlépe na místech chráněných před větrem, buď v zemi, nebo v květináčích na balkoně či terase. Vyhněte se zastíněným místům, protože to může vést ke špatné plodnosti.
  • Okurku mexickou je třeba zalévat pravidelně, ale mírně. Půda by měla být vždy mírně vlhká, ale ne přemokřená. V období sucha zvyšte četnost zálivky, zejména při pěstování v květináčích. Zalévejte přímo u země a vyhněte se tomu, aby se voda dostala na listy, protože to podporuje houbové choroby.
  • Mexická okurka (cucamelon) - pěstování a péče
  • S hnojením začněte asi 14 dní po výsadbě na trvalé stanoviště. Používejte organická hnojiva nebo vícesložková minerální hnojiva každé 2 až 3 týdny. V období plodů, které začíná kolem července, můžete zvýšit dávku draslíku, který podporuje vývoj plodů a zlepšuje jejich chuť.
  • Mexické okurky sklízejte, když dosáhnou velikosti 2-4 cm, obvykle od července do prvních podzimních mrazů. Přezrálé plody měknou a ztrácejí svou charakteristickou chuť. Pravidelný sběr stimuluje rostlinu k tvorbě nových plodů. Čerstvé mexické okurky skladujte v chladničce až 2 týdny.

Mexická okurka je velmi odolná vůči chorobám a škůdcům, kteří často napadají běžné okurky. Není náchylná k padlí, roztočům a mšicím.

Vlastnosti a použití mexických okurek

Mexická okurka je nejen zajímavou okrasnou rostlinou, ale také cenným doplňkem stravy. Její plody mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na vitaminy a minerály, což z ní činí skvělou ingredienci ve zdravé kuchyni.

Plody okurky mexické obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík a vápník. Jsou také zdrojem antioxidantů, které podporují imunitu organismu. Díky vysokému obsahu vody a nízkému glykemickému indexu jsou výbornou volbou pro lidi, kteří dbají o svou postavu.

Mexická okurka je v kuchyni velmi všestranná. Čerstvé plody můžete přidávat do salátů, tacos nebo burritos, nakládat je jako okurky, používat je k ozdobení koktejlů nebo je fermentovat v tradičních receptech. Nakládaná okurka si zachovává svou křupavost a je zajímavým občerstvením, které může hosty překvapit svým neobvyklým vzhledem a svěží chutí.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *