I ty nejchutnější sendviče mohou časem omrzet. A přestože pro mnohé z nás pravděpodobně není nic lepšího než křupavá houska se šunkou, čerstvou okurkou a majonézou, někdy stojí za to změnit zaběhlou rutinu a dopřát si méně samozřejmou snídani. V žádném případě vás nenabádáme, abyste se vzdali chleba, zejména celozrnného, hrubého nebo dobrého kváskového. Pokud si však chcete svůj jídelníček zpestřit a čas od času se bez chleba nebo rohlíků obejít, měli byste se podívat na náš „cheat sheet“, ve kterém jsme shromáždili různé varianty snídaní bez chleba (nebo s jeho minimálním množstvím).
Co jíst k snídani místo chleba? Vsaďte na vejce
Pokrmy na bázi vajec jsou skvělou variantou snídaně. Míchaná vajíčka jsou sama o sobě lákavou variací – můžeme si udělat klasiku s máslem, s přídavkem žampionů, slaniny nebo šunky, nebo s lososem. Králem snídaně je pravděpodobně omeleta – i zde rozmanitost jejích variací vybízí k experimentování. Šunka, špenát, paprika, sýr, žampiony, kapary nebo rajčata změní chuť tohoto pokrmu. Vaječnou snídaní je také smažené vejce podávané například s pohankou nebo avokádem místo chleba. Sázená vejce lze podávat se zeleninou nebo na předem upečeném plátku batátu.
Snídaně s obilovinami jako hlavní složkou
Snad nejoblíbenější obilovinou, kterou používáme k snídani, je proso. O jeho příznivých zdravotních účincích toho bylo napsáno mnoho a myslím, že nikoho nemusíme přesvědčovat o tom, že by bylo důstojnou náhradou císařských housek, kdybychom mu dali šanci objevit se na našem snídaňovém stole. Proso však není jediným produktem doporučovaným ke snídani. Všechny ostatní obiloviny lze konzumovat ve sladké i slané verzi.
Proso je chutné teplé i studené. Sladkou verzi můžete podávat s ovocem, ořechy, jogurtem nebo medem. Pikantní se smaženým vejcem, zeleninou, tvarohem.
Pohanka je na tom podobně – lze ji podávat na sladko s mlékem (nebo zeleninovým nápojem), sušeným ovocem a skořicí. Ve slané verzi se hodí s avokádem, vejcem, bílým sýrem nebo sýrem feta.
Manová kaše se dá připravit klasickým způsobem – na mléce, s přídavkem sušeného ovoce nebo ořechů. Lze přidat i arašídové máslo a různá semínka.
Bulgur může být základem chutného a velmi jednoduchého salátu se sýrem feta, olivami a sušenými rajčaty. Lze ho podávat se smaženým vejcem.
Špaldu lze jíst na sladko – s tvarohem a medem, nebo na slano – se zeleninou a hummusem.
Ke slaným kaším se dobře hodívšechny druhy olejů a oliv, které nejen zvýrazní chuť snídaně, ale jsou důležitou součástí zdravé stravy.
Místo chleba k snídani – ovesné vločky, jogurt nebo tvaroh.
Jogurt s ovocem nebo ořechy, tvaroh (s medem, ovocem), ovesná nebo jáhlová kaše a pudinky (např. chia semínka s kokosovým mlékem) jsou výborným doplňkem snídaně.
Ploché chleby z různých druhů mouky místo chleba
Zajímavou alternativou krajíce chleba je tenký flatbread, do kterého můžete „zabalit“ různé ingredience. Plochý chléb ohřátý na pánvi může být ideálním základem pro výživnou a velmi chutnou snídani. Stačí salát, okurka, rajče, trocha sýra, dobrý olivový olej a snídaně je hotová. V závislosti na našich preferencích si můžeme připravit recept na snídani podle našich představ.
Listy a zelenina jako náhrada chleba
Tento způsob snížení množství pečiva v jídelníčku používají lidé dodržující keto dietu – místo plátků chleba používají například plátky avokáda nebo složené salátové listy. Ze salátu lze také připravit tortilly, do kterých lze zabalit zeleninu, sýr nebo maso. Samozřejmě vás nenabádáme, abyste se chleba vzdali úplně, pokud k tomu není zdravotní důvod. Občasné nahrazení chleba avokádem nám však rozhodně neuškodí.
Palačinky místo chleba
Tato varianta teplé snídaně vyžaduje více času – i ty nejjednodušší palačinky (například banánové a ovesné) vyžadují pomalejší přípravu. Taková snídaně bude příjemným zpestřením soboty nebo neděle, kdy nespěcháme do práce nebo do školy a můžeme jídlo oslavit. Banánové palačinky nebo palačinky z celozrnné mouky jsou vždy dobrým nápadem. Je třeba zdůraznit, že celozrnné palačinky lze podávat i v neslazené verzi – ne každý má rád sladké snídaně.
0 komentářů