Když jdete na trh, přijdete domů a první, co uděláte nebo byste měli udělat, je umýt a dezinfikovat ovoce a zeleninu. Odstraňujete totiž zeminu, listy, pesticidy nebo biologické patogeny, které v nich mohou být kontaminovány; Jinými slovy, slouží to k odstranění všech zárodků a bakterií, které by mohly způsobit zdravotní problémy, pokud je budete jíst.
Existuje však jeden výrobek, který se této logice vymyká. Setkáváme se s ním každý den a velmi často ho vidíte ve dřezu, před nebo po umytí: je to kuřecí maso. Přesně tak, neuvěřitelná potravina, ze které můžeme připravit křídla, obalovaná prsa, vývar, kebab, tacos, a dokonce i vnitřnosti pro naše domácí mazlíčky. Při manipulaci s ním je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože by se nikdy nemělo mýt.
Proč byste neměli kuřecí maso před vařením mýt
Češi zkonzumují až 35 kg kuřecího masa na osobu za rok, přibližně 2 kg za měsíc a něco málo přes půl kilogramu za týden. Protože se tedy jedná o tak oblíbenou potravinu v zemi, měli bychom alespoň vědět, jak s ní zacházet, jak ji konzumovat a přijmout nezbytná preventivní opatření.
Umývání kuřecího masa před jeho tepelnou úpravou tedy není dobrý nápad. Podle odborníků, je důvodem to, že mytím nebo oplachováním syrových ryb se mohou bakterie Campylobacter šířit prostřednictvím kontaktu vody s rukama, oblečením, povrchy, nádobím a kuchyňským vybavením. Hlavní formou přenosu kampylobaktera je křížová kontaminace syrového kuřete s jinými potravinami a povrchy.
Pro ty, kteří kampylobaktera neznají , uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO), že je jednou ze čtyř hlavních příčin průjmových onemocnění na světě a nejčastější bakteriální příčinou gastroenteritidy na světě. Přestože tyto infekce mají obvykle mírný průběh, existují určité skupiny, pro které jsou smrtelné, například malé děti, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem.
Dalšími bakteriemi, které se dostaly na jiné potraviny nebo kuchyňské náčiní, jsou Salmonella a Clostridium perfringens, které rovněž postihují lidský trávicí trakt. V neposlední řadě jiní odborníci upozorňují, že při mytí kuřecího masa dochází ke ztrátě živin, bílkovin a vitamínů, protože se dostává do kontaktu s vodou, což může vést ke ztrátě vlhkosti bílkovin, která může ovlivnit jejich strukturu a šťavnatost při vaření.
Stručně řečeno, když se rozhodnete kuře umýt, bakterie se mohou dostat na vaše nádobí a kuchyňské povrchy – jev známý jako křížová kontaminace. Dochází také ke kontaminaci ostatních potravin a ztrátě živin. Výsledkem je nepořádek v kuchyni, potraviny plné bakterií a méně výživné kuře.
Jak zacházet s kuřecím masem
Dobrou zprávou je, že manipulace s kuřecím masem není tak složitá a můžete se řídit radami amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC ) , které doporučuje následující:
- Kuřecí maso skladujte ve vzduchotěsných nádobách nebo dobře zabalené ve fólii v chladničce, aby se šťávy nedostaly na jiné potraviny.
- Pokud se chystáte kuře zvednout, umyjte si ruce a po 20 sekundách ho zvedněte.
- Používejte prkénko určené speciálně pro krájení syrového kuřete.
- Kuchyňské náčiní, které přišlo do styku se syrovým kuřetem, důkladně umyjte vodou a mýdlem, než je použijete k jiným účelům.
- Při vaření kuřete musí být teplota nejméně 73 °C.
0 komentářů