Už se vám někdy stalo, že jste rozřízli vejce uvařené natvrdo a na žloutku jste našli modrý okraj? Je to způsobeno chemickou reakcí při nesprávném vaření. Je možné se jí vyhnout?

Vyplatí se jíst vejce?

Mnoho lidí vaří vejce tímto způsobem a je to ten nejhorší způsob, jak...

Vejce jsou nejen chutná, ale mají také velkou výživovou hodnotu. Zvláštní pozornost si zaslouží cholin (vitamin B4), železo, karotenoidy, vitaminy A, D, E, B12 a B6. Tyto složky jsou mimo jiné zodpovědné: za správné fungování mozku, zraku, imunity a srdeční činnosti.

Bílkoviny i žloutky jsou pro naše zdraví nesmírně důležité. Vaječné žloutky jsou bohaté na cholin, složku, která se v našem těle přeměňuje na acetylcholin, což je jeden z klíčových neurotransmiterů v našem nervovém systému. Výzkum publikovaný v roce 2024 ukazuje, že konzumace dvou vajec týdně snižuje riziko vzniku cukrovky až o 47 %. riziko vzniku demence ve stáří. Je důležité si uvědomit, že pokud nebudeme mít v jídelníčku vejce, budeme mít problém uspokojit potřebu této složky prostřednictvím jiných potravin.

Vaječné žloutky obsahují také mnoho vitaminů skupiny B. Vitamíny B12, B2 a B5, které získáváme z vajec, mají mimo jiné pozitivní vliv na naši pohodu. tím, že snižují únavu, zlepšují mozkové funkce a zlepšují duševní zdraví.

Dlouhou dobu se lidé obávali jíst vejce kvůli cholesterolu obsaženému ve žloutcích, který může zhoršovat kardiovaskulární funkce. Ukázalo se však, že pravidelná konzumace celých vajec je spojena s nižším rizikem vzniku onemocnění, která postihují cévní a nervový systém. Proto je nejlepší jíst vejce celá. Nejde jen o bílkoviny.

Vaječný protein má mnoho příznivců, zejména mezi lidmi, kteří pravidelně cvičí, a mezi lidmi, kteří se snaží zhubnout. Bílkoviny v potravinách zajišťují delší pocit sytosti a jsou také zodpovědné za tvorbu svalů, tkání a orgánů, podporují rychlejší regeneraci a mají pozitivní vliv na imunitní systém. Vaječná bílkovina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které bychom měli získávat z potravy.

Mnoho lidí vaří vejce tímto způsobem a je to ten nejhorší způsob, jak...

Spolu s vejci dodáváme do naší stravy selen, kterého má v České republice nedostatek každý desátý člověk. Jedno vejce zajistí 30 % potřeby této složky.

Nejnovější doporučení ukazují, že zdraví lidé mohou bezpečně sníst 7-10 vajec týdně, aby předešli různým onemocněním. Lidé s existujícím kardiovaskulárním onemocněním by měli do svého jídelníčku zařadit také vejce, ale v množství 4-5 vajec týdně. Je třeba si uvědomit, že toto množství zahrnuje i vejce přidávaná do jiných pokrmů, například: těstovin, palačinek, koláčů. Další důležitá poznámka: vejce by měla doplňovat zdravou stravu bohatou na zeleninu, luštěniny a nízkotučné mléčné výrobky.

Doba vaření a její vliv na výživovou hodnotu

Vznik modrého kruhu kolem žloutku po uvaření vejce natvrdo lze vysvětlit chemickou reakcí, ke které dochází při příliš dlouhém vaření vejce. Tato nevábná známka je výsledkem reakce síry obsažené ve žloutku se železem v bílku. Vzniká tak sulfid železa, který dodává žloutku šedozelenou barvu. K této reakci dochází, když se vejce vaří dlouho, déle než 10 minut.

Takové vejce je bezpečné ke konzumaci, ale vědecké výzkumy ukazují, že pokud vaříte vejce déle než 7 minut, může se obsah vitamínů a minerálů snížit na polovinu.

Mnoho lidí vaří vejce tímto způsobem a je to ten nejhorší způsob, jak...

Jak vařit vejce, aby byla co nejzdravější?

Ukazuje se, že největší výživovou hodnotu představují vejce uvařená na měkko nebo pošírovaná. Takto uvařená vejce budou mít větší výživovou hodnotu než dlouho vařená vejce natvrdo. A protože neobsahují žádný přidaný tuk, nebudou obsahovat tolik kalorií jako například míchaná vejce nebo míchaná vejce. Tyto pokrmy připravené na velkém množství oleje nebo másla budou mít vysoký obsah kalorií a vysoká teplota tuku může mít také vliv na ztrátu výživové hodnoty.

Pokud si ve svém jídelníčku ceníte zejména zdravých potravin, určitě si připravte shakshuku, což je zapečená zelenina a vejce.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *