Mouka je nejčastěji používanou ingrediencí k zahuštění příliš vodnaté omáčky. Ukazuje se však, že není tou nejlepší a nejzdravější volbou. Jedna ingredience navíc zlepší nejen kvalitu pokrmu, ale i jeho chuť. Naučte se, jak zahustit omáčku, a už nikdy nebudete chtít použít žádný jiný produkt.

Náhrada mouky na zahuštění

Nakrájejte ji a přidejte do omáčky. Zahustí lépe než mouka a je stokrát zdravější.

Příprava dobré omáčky nevyžaduje mnoho kulinářského umu. Často se však stává, že i přes veškerou péči a pozornost se omáčka ukáže jako příliš řídká. Přispívá k tomu několik faktorů. Jedním z nich je volba špatného kuchyňského náčiní. Příliš úzké a voda se nebude moci volně odpařovat. Příčinou mohou být také ingredience, které obsahují příliš mnoho vody. To však nemůžeme nijak ovlivnit.

Mnoho kuchařů ochucuje tekutou omáčku moukou. Tato metoda se v mnoha případech skutečně osvědčuje, ale není jediná. Co byste tedy měli přidat, aby byla vaše večeře dokonalá?

Co přidat do omáčky místo mouky?

Nejlepším přírodním zahušťovadlem do omáčky by bylo lněné semínko. Jak se ukázalo, tato známá semínka mají ještě více využití, než si možná myslíte. Do omáčky přece nechcete přidávat celá lněná semínka. Před použitím této složky jako zahušťovadla je třeba ji předem rozemlít.

Při přidávání mletého lněného semínka do sody si dejte pozor, abyste to nepřehnali. Stačí nasypat malé množství, zamíchat a počkat na účinek. Pokud po určité době vaření není kvalita uspokojivá, je třeba přidat více mletých semínek.

Lněné semínko místo mouky

Nakrájejte ji a přidejte do omáčky. Zahustí lépe než mouka a je stokrát zdravější.

Používat lněné semínko na zahušťování omáček se vyplatí nejen proto, že funguje lépe než mouka. Tato ingredience má mnoho cenných vlastností pro zdraví i chuť. Lněná semínka mohou snižovat hladinu cholesterolu, stejně jako zlepšovat trávení a pomáhat při hubnutí. To je možné díky složkám, které obsahuje. Jsou to především: omega-3 kyseliny, vláknina a mnoho vitaminů ze skupin – A, C, D, E, K a B1, B2, B3 a B12.

Důležité však je, že lněné semínko má také vynikající chuť. Semínka mají lehce oříškovou příchuť. Není však příliš vtíravá a lze ji charakterizovat jako jemnou. Díky tomu jsou ideální pro přípravu masových a houbových omáček. Vyzkoušejte je a pravděpodobně už nikdy nebudete do omáčky přidávat mouku.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *