Bez velikonočních vajíček nejsou Velikonoce a žlutá vajíčka patří k těm nejkrásnějším a nejradostnějším. Jsou spojována s jarem, sluncem a velikonočními kuřátky. K získání této intenzivní slunečné barvy nemusíte kupovat umělá barviva. Stačí použít to, co už máte v kuchyni. Zlatá velikonoční vajíčka si můžete vyrobit 100% přírodně – bez chemikálií, bez zbytečných přísad a efekt bude nádherný. Jak na to.
Jak vyrobit žlutá velikonoční vajíčka?
Žlutá velikonoční vajíčka jsou typickým symbolem jara a velikonoční radosti. Jsou spojována s teplem, sluncem a novými začátky – není divu, že je tak často vídáme na svátečních stolech a v košících. Přestože se dnes mnoho lidí uchyluje k hotovým barvám, stojí za to vrátit se k přírodním metodám, které znaly naše babičky. Žádné chemikálie, žádné umělé přísady – jen jednoduché ingredience, které máme v kuchyni. Výsledek? Velikonoční vajíčka žlutá jako kuřátka, plná kouzla a tradice.
Žlutá velikonoční vajíčka – jak tuto barvu získat přirozeně?
Nejjednodušším a nejúčinnějším způsobem, jak získat žlutá velikonoční vajíčka, je vaření vajec ve vodě s přídavkem koření a bylinek, které jim dodají intenzivní barvu. Nejlepší jsou např:
- Nejoblíbenějším přírodním barvivem pro intenzivní žlutou barvu jekurkuma. Jednoduše přidejte 2-3 lžíce kurkumy do vody, přidejte vejce a vařte je asi 10 minut. Čím déle v barvivu zůstanou, tím intenzivnější bude barva.
- Bílé cibulové slupky – dodávají jemnější, slámovou barvu. Vaření vajec v nálevu z cibulových slupek jim může dodat jemnou žlutou barvu s lehce hnědým nádechem.
- Heřmánek – nejenže příjemně voní, ale také obarví skořápky na světle žlutou, pastelovou barvu. Vezměte několik sáčků heřmánkového čaje a zalijte je vroucí vodou. Vejce uvařte jako obvykle.
Jak zachovat barvu?
Po uvaření nechte vejce v odvaru alespoň hodinu (nebo i přes noc v lednici). Po vyjmutí je jemně osušte a – pokud chcete, aby se leskla – potřete je trochou rostlinného oleje na měkké papírové utěrce.
0 komentářů