Kolagen je bílkovina přirozeně přítomná v našem těle, která je zodpovědná především za udržování zdravé a pevné pokožky. Stejně jako v mnoha souvisejících oblastech, i v tomto případě platí, že s přibývajícím věkem začíná produkce této bílkoviny v našem těle klesat ( od 25 let věku o 2 % ročně ), což připravuje půdu pro vznik vrásek a povadlé pleti. Jedná se tedy o nejhojněji zastoupený strukturální protein, který tvoří vláknitou síť buněk zvaných fibroblasty.
Poté, co se dozvíte, co to je a jaký je jeho účel, je důležité si uvědomit, že při poklesu syntézy tohoto proteinu dochází k poškození tkáně se ztrátou objemu obličeje. Tloušťka a pevnost pokožky závisí také na kvalitě produkce kolagenu, takže je zapotřebí dodatečný přísun kolagenu: cílem je stimulovat procesy obnovy buněk a reaktivovat jejich produkci, čímž se zabrání ochabnutí a ztrátě pružnosti pokožky. Věděli jste však, že kolagen můžete „pít“?
Kolagen pro kůži, klouby a kosti
Kolagen lze aplikovat lokálně, užívat ve formě doplňků stravy nebo přidávat do některých potravin.
Než se dozvíme, který nápoj nám může pomoci vyrobit další kolagen zcela přirozenou cestou, ujasněme si, že tato bílkovina má více než jen svou primární funkci pro kůži. Kolagen pomáhá zpevňovat kosti, svaly, vazy, rohovku a klouby a podporuje také hojení ran a růst vlasů a nehtů.
Kolagen lze vstřebávat orálně (konzumací některých potravin nebo doplňků stravy ) a lokálně (prostřednictvím kosmetických přípravků, které ho obsahují). V prvním případě se kolagenové doplňky vstřebávají prostřednictvím trávicího traktu; Za druhé jsou na trhu séra, ampule a krémy, které pronikají a působí na hluboké vrstvy pokožky a posilují ji zevnitř.
Fialové zlato: kolagen, který pijete
Ostružiny a borůvky jsou bohaté na vitamin C, silný antioxidant, který zlepšuje vzhled a pružnost pokožky.
Mezi potraviny, které mohou zvýšit úbytek tvorby kolagenu, k němuž dochází s věkem, patří papriky, rajčata, ananas, kiwi, losos, vaječné bílky a červené a vepřové maso. Pokud bychom však měli soustředit jeden „dokonalý“ nápoj, který nám poskytne nejvíce kolagenu ve sklenici, existují tři (téměř) magické ingredience, které tvoří takzvané „fialové zlato“.
Kolagen, který pijete, je tedy tvořen koktejlovou směsí hroznů, borůvek a ostružin (odtud název, který pochází z barvy, kterou mu dodávají jeho složky). Tuto vysoce účinnou směs, která stimuluje tvorbu kolagenu v těle, připravíte jednoduše tak, že v mixéru rozmixujete 10 jednotek každého ovoce. Poté přidejte trochu vody a vše rozmixujte.
Pokud si zvykneme pít tuto šťávu alespoň dvakrát až třikrát týdně, brzy si všimneme, že naše pleť vypadá lépe, zmírní se záněty a zlepší se trávení.
Hrozny, ostružiny a borůvky: vlastnosti každého z nich
„Fialové zlato“ podporuje tvorbu většího množství kolagenu a omlazení pleti.
Hrozny jsou díky vysokému obsahu polyfenolů významným antioxidantem a jsou také bohaté na vitamin C. Tento konkrétní antioxidační vitamin se stejně tak nachází v ostružinách a stává se nezbytným pro syntézu kolagenu v našem těle.
Pokud jde o borůvky, obsahují také vitamin C, ke kterému se přidává velké množství antokyanů: protizánětlivých, protirakovinných a antioxidačních látek. Tyto tři složky „fialového zlata“ bojují proti volným radikálům, které urychlují stárnutí buněk, zpomalují proces ochabování pleti a hydratují ji, takže vypadá mladší a hladší.
0 komentářů