Velikonoční vajíčka barvená přírodními barvivy jsou nejen ekologická, ale také neuvěřitelně krásná!
Slupky červené cibule dodávají vajíčkům syté odstíny: od terakotových až po čokoládové, a s pomocí jednoduchých triků můžete vytvořit skutečná mistrovská díla. Poradíme vám, jak proměnit obyčejná vejce v hlavní symbol svátků.
Slupky červené cibule obsahují antokyany – přírodní pigmenty, které při kontaktu s vodou a vysokou teplotou zbarví skořápku do sytých tónů. Čím více slupek – tím intenzivnější barva.
Co budete potřebovat:
Červené cibulové slupky – 2-3 hrsti (čím více, tím jasnější barva);
Bílá slepičí vejce (na hnědých bude efekt méně patrný);
hrnec s pokličkou;
stolní ocet (1-2 lžíce) – zafixuje barvu;
Rostlinný olej nebo utěrka – pro lesk;
petrželové listy, květy, krajka – k vytvoření vzorů (nepovinné).
Návod krok za krokem
1. Připravte si slupky a vejce
Nasbírejte slupky z 5-6 velkých cibulí. Čím tmavší slupky, tím intenzivnější barva. Důležité! Vejce by měla mít pokojovou teplotu, aby při vaření nepraskla.
2. Vytvořte vzory (nepovinné)
Na vejce položte vlhký petrželový list, krajku nebo nit a jemně je zajistěte kapronovou punčochou/gázou. Tím se na barevné skořápce vytvoří bílý vzor.
3. Připravte si odvar
Na dno hrnce položte vrstvu slupek. Na ni úhledně naaranžujte vejce. Naplňte je vodou tak, aby je pokrývala 2-3 cm. Přidejte 1-2 lžíce octa – tím se zvýrazní barva.
4. Vejce uvařte
Přiveďte vodu k varu, ztlumte teplotu. Vařte 15-20 minut (čím déle, tím tmavší bude barva). Vypněte plotýnku, nechte vejce ve vývaru ještě 1-3 hodiny (můžete i přes noc), poté opatrně odstraňte slupky a ozdoby (pokud jste je použili). Vejce otřete papírovou utěrkou. Pro získání lesku otřete skořápky ubrouskem s rostlinným olejem.
0 komentářů