Když jsem poprvé slyšela o tom, že někdo vaří vepřovou krkovici v čaji, pomyslela jsem si: „Co bude dál? Vepřová krkovice v kávě a mléce?“ Ale protože život (a vaření) začíná tam, kde končí vaše komfortní zóna, podlehla jsem pokušení. A udělala jsem dobře. Protože tento recept je mým kulinářským objevem – vepřová krkovice vařená v čaji chutnala nejen mně, ale i mé rodině, takže ji určitě budu dělat na svátky. Křupavé, šťavnaté, chutné a neuvěřitelně snadné na přípravu. Zajímavé je, že k jeho přípravě ani nemusíte zapínat troubu!
Vepřová panenka vařená v čaji – hit nejen na svátečním stole
Pokud hledáte domácí uzeninu, která potěší vaše hosty a zmizí rychleji než makový koláč z babiččina stolu, je tento recept určen právě vám. Vepřová panenka vařená v čaji má vše, co od dokonalého kusu masa očekáváme: nádhernou vůni, měkkost, bohatou chuť a žádné umělé přísady.
Je to také skvělá alternativa ke klasickému pečenému masu – méně tuku, více chuti a žádné riziko vysušení. Je to skutečně nejlepší vepřová panenka, jakou jsem kdy jedl, a o její fenomenálnosti se přesvědčíte, pokud se pokusíte zopakovat níže uvedený recept.
Ingredience na přípravu vepřové panenky v čaji
Na maso:
Pro přípravu masa:
- 1-1,2 kg vykostěné vepřové panenky,
- 4 sáčky černého čaje (nejlépe klasického, sypaného),
- 2 litry vody,
- 2 bobkové listy,
- 3 zrnka nového koření,
- 6 hrášků černého pepře,
- 2-3 stroužky česneku,
- 1 lžíce soli,
- 1 lžička cukru.
Na marinádu:
- Na marinádu: 2 lžíce hořčice (nejlépe hnědé nebo francouzské),
- 1 lžíce medu,
- 1 lžíce oleje,
- 1 lžička sladké papriky,
- 1/2 lžičky pepře,
- 1/2 lžičky majoránky,
- (nepovinně: špetka chilli papričky pro okořenění).
Vaření vepřové panenky v čaji
1. Připravte si silný čaj – převařte 2 litry vody a přidejte 4 čajové sáčky. Nálev by měl být silný a hořký. Nechte louhovat alespoň 10 minut. Poté sáčky vyjmeme, přidáme bobkový list, oregano, pepř, prolisovaný česnek, sůl a cukr.
2. Vepřovou panenku vložíme do připraveného vývaru a vaříme na mírném ohni. Vařte na mírném ohni 5 minut, poté stáhněte z ohně a nechte 12 hodin (lépe přes noc), aby maso mohlo pomalu vstřebávat chutě nálevu.
3. Vepřovou panenku znovu uvařte – po 12 hodinách maso znovu povařte – opět jen 5 minut – a opět nechte ve vývaru vychladnout. Zní to jako kuchyňský zen? Protože je. Během této doby maso změkne, nasaje chuť a získá drzou barvu.
4. Marinování a pečení (nepovinné) – vepřovou panenku vyjměte z čaje, osušte a potřete připravenou marinádou z hořčice, medu, koření a oleje. Vložte ji na několik hodin do lednice – čím déle, tím lépe (můžete ji nechat přes noc). Poté můžete:
- Buď ho pečeme 10-15 minut při 180 °C, aby se vytvořila chutná kůrčička;
- nebo ho jíst studený jako klasický kus masa – s chlebem, k snídani, v sendviči v práci.
Proč je vepřová panenka v čaji tak lahodná?
Protože je to kulinářské kouzlo v té nejčistší podobě. Aroma čaje – zejména černého – se svými tříslovinami dokáže zvýraznit chuť masa a dodat mu lehce kouřovou, elegantní příchuť jako z kuchyně michelinského šéfkuchaře. Díky pomalému ochlazování je maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté – zapomeňte na hobliny a žvýkání jako žvýkačka. Navíc tento vzhled – lehce jantarová barva lahodící oku – dělá z vepřové panenky skutečnou hvězdu na pultech luxusních lahůdek. A co je nejlepší, snadno se připravuje.
Nepotřebujete troubu, složité postupy přípravy ani milion ingrediencí – tento pokrm se prakticky uvaří sám. A konečně, nemůže být zdravější: žádné konzervační látky, žádné umělé přísady a žádné zbytečné tuky. Jen čistá radost z jídla.
0 komentářů