Když jsem poprvé slyšela o tom, že někdo vaří vepřovou krkovici v čaji, pomyslela jsem si: „Co bude dál? Vepřová krkovice v kávě a mléce?“ Ale protože život (a vaření) začíná tam, kde končí vaše komfortní zóna, podlehla jsem pokušení. A udělala jsem dobře. Protože tento recept je mým kulinářským objevem – vepřová krkovice vařená v čaji chutnala nejen mně, ale i mé rodině, takže ji určitě budu dělat na svátky. Křupavé, šťavnaté, chutné a neuvěřitelně snadné na přípravu. Zajímavé je, že k jeho přípravě ani nemusíte zapínat troubu!

Nejlepší vepřová panenka, jakou jsem kdy jedl. Vařím ji v oblíbeném nápoji a vyjde mi chutná, křupavá a šťavnatá.

Vepřová panenka vařená v čaji – hit nejen na svátečním stole

Pokud hledáte domácí uzeninu, která potěší vaše hosty a zmizí rychleji než makový koláč z babiččina stolu, je tento recept určen právě vám. Vepřová panenka vařená v čaji má vše, co od dokonalého kusu masa očekáváme: nádhernou vůni, měkkost, bohatou chuť a žádné umělé přísady.

Je to také skvělá alternativa ke klasickému pečenému masu – méně tuku, více chuti a žádné riziko vysušení. Je to skutečně nejlepší vepřová panenka, jakou jsem kdy jedl, a o její fenomenálnosti se přesvědčíte, pokud se pokusíte zopakovat níže uvedený recept.

Ingredience na přípravu vepřové panenky v čaji

Na maso:

Pro přípravu masa:

  • 1-1,2 kg vykostěné vepřové panenky,
  • 4 sáčky černého čaje (nejlépe klasického, sypaného),
  • 2 litry vody,
  • 2 bobkové listy,
  • 3 zrnka nového koření,
  • 6 hrášků černého pepře,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 1 lžíce soli,
  • 1 lžička cukru.

Na marinádu:

  • Na marinádu: 2 lžíce hořčice (nejlépe hnědé nebo francouzské),
  • 1 lžíce medu,
  • 1 lžíce oleje,
  • 1 lžička sladké papriky,
  • 1/2 lžičky pepře,
  • 1/2 lžičky majoránky,
  • (nepovinně: špetka chilli papričky pro okořenění).

Vaření vepřové panenky v čaji

Nejlepší vepřová panenka, jakou jsem kdy jedl. Vařím ji v oblíbeném nápoji a vyjde mi chutná, křupavá a šťavnatá.

1. Připravte si silný čaj – převařte 2 litry vody a přidejte 4 čajové sáčky. Nálev by měl být silný a hořký. Nechte louhovat alespoň 10 minut. Poté sáčky vyjmeme, přidáme bobkový list, oregano, pepř, prolisovaný česnek, sůl a cukr.

2. Vepřovou panenku vložíme do připraveného vývaru a vaříme na mírném ohni. Vařte na mírném ohni 5 minut, poté stáhněte z ohně a nechte 12 hodin (lépe přes noc), aby maso mohlo pomalu vstřebávat chutě nálevu.

3. Vepřovou panenku znovu uvařte – po 12 hodinách maso znovu povařte – opět jen 5 minut – a opět nechte ve vývaru vychladnout. Zní to jako kuchyňský zen? Protože je. Během této doby maso změkne, nasaje chuť a získá drzou barvu.

4. Marinování a pečení (nepovinné) – vepřovou panenku vyjměte z čaje, osušte a potřete připravenou marinádou z hořčice, medu, koření a oleje. Vložte ji na několik hodin do lednice – čím déle, tím lépe (můžete ji nechat přes noc). Poté můžete:

  • Buď ho pečeme 10-15 minut při 180 °C, aby se vytvořila chutná kůrčička;
  • nebo ho jíst studený jako klasický kus masa – s chlebem, k snídani, v sendviči v práci.

Proč je vepřová panenka v čaji tak lahodná?

Protože je to kulinářské kouzlo v té nejčistší podobě. Aroma čaje – zejména černého – se svými tříslovinami dokáže zvýraznit chuť masa a dodat mu lehce kouřovou, elegantní příchuť jako z kuchyně michelinského šéfkuchaře. Díky pomalému ochlazování je maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté – zapomeňte na hobliny a žvýkání jako žvýkačka. Navíc tento vzhled – lehce jantarová barva lahodící oku – dělá z vepřové panenky skutečnou hvězdu na pultech luxusních lahůdek. A co je nejlepší, snadno se připravuje.

Nepotřebujete troubu, složité postupy přípravy ani milion ingrediencí – tento pokrm se prakticky uvaří sám. A konečně, nemůže být zdravější: žádné konzervační látky, žádné umělé přísady a žádné zbytečné tuky. Jen čistá radost z jídla.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *