Čočka, kterou si oblíbila většina lidí, je jedním z nejtypičtějších produktů středomořské stravy. Ačkoli ji můžeme jíst v salátech nebo pyré, nejčastější způsob konzumace, který nás při pomyšlení na ni napadne jako první, je tradiční dušená zelenina. Něco velmi podobného se děje i s ostatními luštěninami, které známe, i když mají samozřejmě více možností.
Kromě toho, že je čočka chutná, je skvělým zdrojem bílkovin, minerálních látek, jako je draslík, vápník, fosfor a zinek, a také vitaminů a vlákniny, které pomáhají zlepšovat střevní tranzit.
Nejběžnějším způsobem je samozřejmě dušená čočka, ale ta nemusí být nejvhodnější, pokud chceme těžit z právě vybraného seznamu. Důvod? Odborník na výživu vysvětluje, že způsob vaření čočky je rozhodující pro zachování mnoha jejích živin.
Způsob vaření má velký význam
Nejlepší způsob, jak čočku jíst, je přidat ji do salátu. „Nejzdravější způsob vaření je ten, při kterém se používá nejnižší procento tuku, tedy pečení, vaření, vaření v páře nebo grilování,“ vysvětluje odborník na výživu.
Při vaření dušené čočky obvykle používáme hodně tuku, který jí dodá chuť a zvýrazní její aroma, například chorizo a krvavou klobásu. Ideální je přidávat k čočce další zdroje vlákniny, jako je zelenina, a bílkovin, například kuřecí maso.
0 komentářů