Obsahuje betakaroteny, které posilují imunitní systém, a také draslík, hořčík a vápník, které jsou nezbytné pro zdravou výživu.

Meruňka je ovoce s mnoha zdraví prospěšnými účinky.

Ovoce bohaté na vitamin A, který zlepšuje zrak a posiluje vlasy.

Meruňka je velmi výživné ovoce, které má mnoho zdraví prospěšných účinků díky obsahu beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Tato živina je nezbytná pro mnoho zdraví prospěšných účinků. Tato živina je nezbytná pro mnoho aspektů dobré kondice, včetně zlepšení zraku, posílení vlasů a péče o pleť. Vitamin A hraje také důležitou roli v imunitním systému.

Výhody meruněk

Podle ministerstva zemědělství a potravinářství „broskve vynikají obsahem beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamin A, nezbytný pro zrak, pokožku, vlasy a imunitní systém, a mají také antioxidační vlastnosti “. Kromě výhod plynoucích z obsahu beta-karotenu jsou meruňky také vynikajícím zdrojem minerálních látek, jako je draslík, hořčík a vápník.

Je však důležité si uvědomit, že biologická využitelnost vápníku v tomto ovoci je ve srovnání s mléčnými výrobky nižší. Obsahuje také kyselinu jablečnou a citronovou, které zvyšují účinky vitaminu C a pomáhají vylučovat toxiny z těla.

Meruňka obsahuje flavonoidy, které přispívají k buněčné obraně.

Pokud jde o antioxidační vlastnosti, meruňky obsahují flavonoidy, jako je kvercetin, které přispívají k buněčné obraně a prevenci nemocí. Podle ministerstva zemědělství „obsahuje flavonoidy, jako je kvercetin, které mají antioxidační a antitrombotické vlastnosti, jež mohou přispívat k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a brzdit růst některých nádorů “.

Historie meruňky

Pochází z mírného pásma Asie, do Evropy ji přivezli Římané z Arménie. V Číně se začala pěstovat před více než 5000 lety. Dnes se pěstuje v mnoha zemích světa včetně Turecka, Řecka, Francie, USA, Jižní Afriky a Nového Zélandu . Hlavní pěstitelskou oblastí je oblast Středomoří.

Ovoce bohaté na vitamin A, který zlepšuje zrak a posiluje vlasy.

Meruňka se pěstuje v mnoha částech světa, ale ne ve všech klimatických oblastech; nejlépe jí vyhovují oblasti s mírným a suchým podnebím.

Odrůdy meruněk se liší také velikostí, tvarem a chutí a obvykle se získávají roubováním. Nejznámější odrůdy jsou Bulida, Canino, Nancy, Pavito a Mitger.

Plnohodnotné ovoce pro zdraví

Meruňka, jejíž 92 % hmotnosti tvoří jedlé látky, je zdravým ovocem, které v sobě spojuje vlákninu, draslík, vitamin C a karoteny. Díky svému rozmanitému složení je toto ovoce nejen chutné, ale také cenným zdrojem živin, které tělo potřebuje.

Nezapomeňte, že před zařazením nových potravin do jídelníčku je vhodné poradit se s lékařem.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *