Tato paštika z kuřecích jater s jablky – skutečný objev pro ty, kteří chtějí překvapit hosty nebo si ji jen dopřát k snídani. Sladkost karamelizovaných jablek, vůně tymiánu a jemná struktura jater – dokonalá kombinace, která z obyčejné svačiny udělá svačinu restaurační.

Paštika

Paštika, kterou se nemusíte stydět podávat hostům - a kterou si snadno připravíte sami

Ingredience na 8 porcí:

  • Kuřecí játra – 450 g
  • Máslo – 150 g
  • Slanina – 2 plátky
  • Šalotka (nebo obyčejná cibule) – 4 malé nebo 1 velká cibule
  • Česnek – 1 stroužek
  • Jablko (odrůda Granny Smith) – 1 kus.
  • Šalvěj – 3 snítky
  • Tymián – 10 snítek
  • Brandy nebo koňak – 1/4 šálku
  • Sůl, černý pepř – podle chuti
  • Tvarohové máslo (nepovinné) – 1/4 šálku.
  • Bageta, krekry nebo toasty – k podávání

Jak připravit paštiku

1. Připravte si ingredience

Paštika, kterou se nemusíte stydět podávat hostům - a kterou si snadno připravíte sami

Játra opláchněte, odstraňte z nich blány. Nakrájejte slaninu, cibuli a česnek. Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Otrhejte tymián z větviček a nasekejte šalvěj.

2. Pečení

Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla. Přidejte slaninu a opečte ji dozlatova. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou.

3. Připravte si základ

Přidejte játra, jablka a bylinky. Opékejte 5-7 minut tak, aby játra zůstala uvnitř mírně růžová. Jablka by měla změknout.

4. Odmastěte pánev

Vše přendejte do mixéru. Do pánve nalijte brandy, nechte přejít varem, vyškrábněte výpek a vařte 1 minutu. Tekutinu přelijte do mixéru. Přidejte sůl a pepř.

5. Závěrečné úpravy

Rozmělněte, dokud nebude mít mixér hladkou strukturu. Vmíchejte zbývající olej a znovu prošlehejte. Přendejte do forem, přikryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky alespoň na 8 hodin.

6. Podávání

Vyjměte 30 minut před podáváním. Pro delší skladování přikryjte vrstvou ghí.

Podávejte s opečenou bagetou, žitným chlebem nebo křupavými krekry. Tohle není jen předkrm, ale důvod k hostině.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *