Tato paštika z kuřecích jater s jablky – skutečný objev pro ty, kteří chtějí překvapit hosty nebo si ji jen dopřát k snídani. Sladkost karamelizovaných jablek, vůně tymiánu a jemná struktura jater – dokonalá kombinace, která z obyčejné svačiny udělá svačinu restaurační.
Paštika
Ingredience na 8 porcí:
- Kuřecí játra – 450 g
- Máslo – 150 g
- Slanina – 2 plátky
- Šalotka (nebo obyčejná cibule) – 4 malé nebo 1 velká cibule
- Česnek – 1 stroužek
- Jablko (odrůda Granny Smith) – 1 kus.
- Šalvěj – 3 snítky
- Tymián – 10 snítek
- Brandy nebo koňak – 1/4 šálku
- Sůl, černý pepř – podle chuti
- Tvarohové máslo (nepovinné) – 1/4 šálku.
- Bageta, krekry nebo toasty – k podávání
Jak připravit paštiku
1. Připravte si ingredience
Játra opláchněte, odstraňte z nich blány. Nakrájejte slaninu, cibuli a česnek. Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Otrhejte tymián z větviček a nasekejte šalvěj.
2. Pečení
Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla. Přidejte slaninu a opečte ji dozlatova. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou.
3. Připravte si základ
Přidejte játra, jablka a bylinky. Opékejte 5-7 minut tak, aby játra zůstala uvnitř mírně růžová. Jablka by měla změknout.
4. Odmastěte pánev
Vše přendejte do mixéru. Do pánve nalijte brandy, nechte přejít varem, vyškrábněte výpek a vařte 1 minutu. Tekutinu přelijte do mixéru. Přidejte sůl a pepř.
5. Závěrečné úpravy
Rozmělněte, dokud nebude mít mixér hladkou strukturu. Vmíchejte zbývající olej a znovu prošlehejte. Přendejte do forem, přikryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky alespoň na 8 hodin.
6. Podávání
Vyjměte 30 minut před podáváním. Pro delší skladování přikryjte vrstvou ghí.
Podávejte s opečenou bagetou, žitným chlebem nebo křupavými krekry. Tohle není jen předkrm, ale důvod k hostině.
0 komentářů