Podle posledních vědeckých studií jeho konzumace podporuje hubnutí a zlepšuje metabolismus. Šťáva z tohoto ovoce navíc pomáhá snižovat hladinu glukózy a podporuje hubnutí. Jedná se o šťávu z černého bezu. Chcete-li zlepšit své zdraví, stačí pít 340 ml šťávy každý den po dobu jednoho týdne.

  • Plody černého bezu, zejména jeho produkty – šťávy a džemy – jsou hojně využívány jako léčivé byliny.
  • Klinická studie provedená americkými vědci ukázala, že každodenní konzumace šťávy z černého bezu vede k pozitivním změnám.
  • Pijte jednu sklenici denně po dobu 7 dní. Hladina glukózy se sníží, což potvrdil i výzkum.
  • „Černý bez je z komerčního i výživového hlediska nedoceněné ovoce. Nyní začínáme chápat jeho hodnotu pro lidské zdraví,“ říká Patrick Solverson, docent výživy a fyziologie pohybu na Elson S. Floyd College of Medicine. Floyd College of Medicine na Washington State University.
  • Poptávka po výrobcích z černého bezu je na vzestupu.

Dlouhý seznam zdraví prospěšných látek šťávy z černého bezu

Vědci právě potvrdili další zdravotní přínos šťávy z černého bezu. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Nutrients. Plody černého bezu, zejména výrobky z něj – šťávy a džemy – jsou hojně využívány jako léčivé byliny. Používá se také jako doplněk stravy na podporu imunitních funkcí a působí jako expektorans, například: při léčbě chřipky.

Kolik šťávy z květů černého bezu byste měli vypít, abyste zlepšili své zdraví?

Klinická studie provedená vědci z Washingtonské státní univerzity v USA zjistila, že pití 340 ml bezinkové šťávy denně po dobu jednoho týdne způsobilo pozitivní změny ve střevním mikrobiomu, zlepšilo toleranci glukózy a oxidaci tuků.

Vědci testovali účinky černého bezu na metabolické zdraví v randomizované placebem kontrolované klinické studii, které se zúčastnilo 18 dospělých osob s nadváhou. Účastníci konzumovali bezinkovou šťávu nebo placebo podobné barvy a chuti, speciálně připravené Laboratoří pro inovaci potravin při Severokarolínské státní univerzitě, a zároveň dodržovali standardizovanou dietu.

Zvýšení počtu prospěšných střevních bakterií

Klinické studie prokázaly, že u účastníků, kteří konzumovali šťávu z černého bezu, došlo k výraznému zvýšení počtu prospěšných střevních bakterií, včetně Firmicutes a Actinobacteria, a ke snížení počtu škodlivých bakterií, jako jsou Bacteroidetes. Zdravý střevní mikrobiom je nezbytný pro vstřebávání živin a udržení fyzického a duševního zdraví.

Kromě pozitivních změn v mikrobiotě se zlepšil také metabolismus. Šťáva z černého bezu snížila účastníkům hladinu glukózy v krvi v průměru o 24 %, což svědčí o významném zlepšení jejich schopnosti zpracovávat cukry po konzumaci sacharidů. Hladina inzulínu se rovněž snížila o 9 %.

Pomáhá šťáva z černého bezu spalovat tuky?

Pijte jednu sklenici denně po dobu 7 dní. Hladina glukózy se sníží, což potvrdil i výzkum.

Výsledky také naznačují, že šťáva z černého bezu může zlepšit schopnost organismu spalovat tuky. U účastníků, kterým byla podávána šťáva z černého bezu, došlo po konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů a během cvičení k významnému zvýšení oxidace tuků neboli odbourávání mastných kyselin.

– Černý bez je z komerčního i výživového hlediska nedoceněné ovoce. Nyní si začínáme uvědomovat jeho hodnotu pro lidské zdraví. Studie doplňuje rostoucí počet důkazů o tom, že bezinky, které se po staletí používají jako lidový lék, mají četné metabolické i prebiotické zdravotní účinky, uvedl spoluautor Patrick Solverson, odborný asistent pro výživu a fyziologii cvičení na Elson S. Floyd College of Medicine. Floyd College of Medicine na Washington State University.

Poptávka po výrobcích z černého bezu roste

Přestože jsou výrobky z černého bezu v USA méně oblíbené než v Evropě, poptávka po nich během pandemie COVID-19 dramaticky vzrostla a prodej černého bezu stále roste.

Autoři studie požádali o prozatímní patent na využití bioaktivních složek černého bezu pro kontrolu hmotnosti a zdraví střev prostřednictvím doplňků stravy nebo pro jiné účely.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *