Vyniká jedinečným složením základních živin, jako je vápník, fosfor a vitamin C, které mají důležité účinky na ochranu organismu a posílení obranyschopnosti.

Pitahaya, známá také jako pitahaya, má řadu zdraví prospěšných účinků. Mezi nimi vyniká její schopnost posilovat imunitní systém díky vysokému obsahu vitaminu C, flavonoidů, antioxidantů a minerálních látek, jako je vápník a fosfor.

Pitaya: superpotravina, která posiluje imunitní systém a má mnoho prospěšných vlastností.

Podle odborníků tyto živiny podporují regeneraci a zvyšují počet bílých krvinek potřebných k ochraně organismu před infekcemi a poškozením buněk způsobeným volnými radikály.

Pokud jde o kardiovaskulární zdraví, semínka pitahaya obsahují omega-3 a omega-9 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a snižují hladinu LDL cholesterolu („špatného“ cholesterolu). Kromě toho je pitahaya bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení tím, že podporuje růst prospěšných bakterií v trávicím systému, jako jsou bifidobakterie a laktobacily.

Semena pitaháji obsahují omega-3 a omega-9, které jsou klíčové pro zdraví kardiovaskulárního systému.

Na druhou stranu vláknina obsažená v pitahayi hraje také důležitou roli při regulaci hladiny cukru v krvi, zejména u lidí s cukrovkou 2. typu, a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi až o 19 %.

Vědecké studie navíc prokázaly, že lykopen, antioxidant obsažený v pitahayi, může pomáhat snižovat počet rakovinných buněk, přičemž výzkumy poukazují na jeho potenciální přínos při prevenci a léčbě rakoviny prsu.

Ovoce má také protizánětlivé účinky, které mohou zmírnit bolest a otoky, což pomáhá při onemocněních, jako je revmatoidní artritida. A konečně živiny, které obsahuje, jako je vitamin C a antioxidanty, podporují zdravou pokožku, pomáhají v boji proti akné a zabraňují předčasnému stárnutí.

Druhy dračího ovoce

Vláknina v pitahayi pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávení (ilustrační obrázek Infobae)

Podle dokumentace, existuje několik druhů pitahayi, které se pěstují komerčně, i když jejich zařazení může být sporné kvůli křížení druhů. Třemi hlavními druhy jsou:

  • Hylocereus undatus: tento druh má jasně růžovou kůru a bílou dužinu, a proto je na trzích nejběžnější.
  • Hylocereus sp. Hylocereus sp. : vyznačuje se jasně růžovou slupkou a růžovou nebo vícebarevnou dužinou.
  • Selenicereus megalanthus: tento druh se žlutou kůrou a bílou dužninou se rovněž pěstuje pro komerční účely.

Chuť a struktura dračího ovoce

Chuť a struktura pitahayi se u jednotlivých druhů liší, obecně se však vyznačuje mírně sladkou chutí připomínající kombinaci kiwi, hrušky a tónů zralého melounu. Některé druhy mohou mít mírně kyselou chuť.

Konzistence je podobná zralé hrušce nebo kiwi, mírně zrnitá a křupavá, s vodnatou chutí. Dužina pitahaya, ať už červená, růžová nebo bílá, obsahuje drobná jedlá černá semínka podobná semínkům kiwi.

Podle výzkumů může lykopen v pitahayi snižovat počet rakovinných buněk .

Chuť může záviset také na barvě dužiny: bílá pitahaya má obvykle jemnější chuť, zatímco červené a tmavé odrůdy bývají šťavnatější a sladší. Naopak zelená pitahaya může být nechutná.

Pitaya: superpotravina, která posiluje imunitní systém a má mnoho prospěšných vlastností.

Výživová hodnota dračího ovoce

Pitahaya je ovoce s nízkým obsahem kalorií a bohaté na základní živiny. 100gramová porce tohoto ovoce obsahuje:

  • Kalorie: 60
  • Bílkoviny: 1,18 g
  • Tuky: 0 g
  • Sacharidy: 12,9 g
  • Vláknina: 2,9 g
  • Cukr: 7,65 g
  • Vápník: 18 mg
  • Železo: 0,74 mg
  • hořčík: 40 mg
  • Sodík: 0 mg
  • Vitamin C: 2,5 mg
  • Thiamin (B1): 0 mg.

Jak jíst a skladovat dračí ovoce

Pitahaya se může konzumovat syrová na několik způsobů. Jedním z nejběžnějších způsobů je rozkrojení plodu na polovinu a přímá konzumace dužiny lžící nebo její nakrájení. Slupka plodu je nepoživatelná, ale šťavnatá dužina je vynikající. Lze ji také přidávat do ovocných salátů, koktejlů a dalších potravin, jako je zmrzlina nebo džemy.

Pro uchování pitahayi se doporučuje skladovat ji v chladničce, protože po utržení nedozrává. Při pokojové teplotě vydrží čerstvá čtyři až pět dní, v chladničce až čtyři týdny.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *